Környezetvédelem: sok a jogszabály, nehéz eligazodni

Környezetvédelem és a magyar vállalatok: a jogszabályok száma olyan ütemben növekszik, hogy szinte lehetetlen követni és betartani őket. A globális éghajlatváltozás tünetei ma már nemcsak a klímakutatók elemzéseiben, de a hétköznapok valóságában is megjelennek, hatásait pedig nap mint nap tapasztaljuk. A kormányok és a különböző nemzetközi szervezetek ezért jogi lépésekkel igyekeznek a vállalatokat és a fogyasztókat környezettudatosabb magatartásra sarkallni.

A szabályok tiszteletben tartása azonban sokszor – uniós szinten is – komoly nehézségeket okoz, hiszen a vállalkozásoknak ezres nagyságrendű törvényi előírásnak kell megfelelniük. Pedig ezek betartása nem csak a lehetséges büntetések miatt fontos: egyre több szektorban erősödik a nyomás a fogyasztói oldalról és a helyi közösségek irányából, így már az üzleti érdekkel sem ellentétes a zöld szemlélet.

Az ENSZ egy közelmúltban elvégzett nemzetközi kutatása szerint négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium stb.) helyettesíti az önálló tárcát. Nemcsak az Európai Unió tagállamai közül egyetlen Magyarország ezen a listán, de kontinensünkön sincs még egy olyan ország, ahol a környezetvédelem ügye csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Ennek következménye lehet, hogy bár világszerte – így Magyarországon is – számos törvény és más szabályozás születik a környezetvédelem területén, ezek gyakorlatba való átültetése nem valósul meg hatékonyan. A szabályok pedig önmagukban sajnos nem javítanak a környezet állapotán.

Ez persze nem csökkenti a hatékony környezetvédelmi szabályozás jelentőségét. Elég csupán arra gondolni, hogy a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelően, a törvények megkerülésével, a szabályozástól eltérően indított fejlesztések milyen beláthatatlan következményekkel járhatnak. Az előírások betartása fenntartja a gazdasági és a társadalmi fejlődést, biztosítja az emberi jogokat és segít megőrizni a békét, hiszen ezzel megelőzhetővé válnak a konfliktusok. Emellett a környezetvédelmi törvények – legalábbis, ha betartják őket – segítenek megóvni az egészségünket, és biztosítják a hozzáférést a természetes forrásokhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Mindez azért is fontos, mert egy Európai Bizottság által készíttetett tanulmány szerint évente körülbelül 55 milliárd euró költséget és elmaradt hasznot jelent az Európai Unió számára, hogy a kitűzött környezetvédelmi célok nem valósulnak meg.

Szabályokból pedig így is rengeteg van. A vállalatoknak sokszor kihívást jelent, hogy a működésüket szüntelen összhangban tartsák az aktuális környezetvédelmi szabályozásokkal.

„A szabályok rendkívül nagy száma és terjedelme komoly nehézséget jelent. Magyarországon környezet-, munkavédelem és energetika területén mintegy 500 jogszabályt és 2500 kötelezettséget kell figyelembe venni, de már egy kis-közepes vállalkozásnak is 1800 különböző kötelezettsége van, amelynek már csak a nyomon követése is rendkívül erőforrásigényes” – mutat rá Jenei Attila, a denkstatt Hungary üzletágvezetője, aki maga is évek óta számos partnerének kínál szoftveres megoldást hasonló problémákra havi jogszabályfrissítéssel és hírlevéllel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

„Felismertük, hogy az adminisztratív terhek csökkentése kulcsfontosságú a vállalatok versenyképességének növelésében. Ezért immár 10 éve fejlesztünk szoftvereket, hogy segítsük partnereinket a környezet- és munkavédelmi szabályoknak történő megfelelésben” – tette hozzá Jenei Attila.

„Az ügyvédi tevékenység során szerzett tapasztalataink is alátámasztják, hogy a jogszabályoknak – beleértve a környezetvédelmi előírásoknak – való megfelelés egyre nagyobb hangsúlyt kap a vállalatok életében” – mondja dr. Hetényi Kinga, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda vezető partnere.

A denkstatt szakértője hozzáteszi: „Azt tapasztaltuk, hogy az ilyen mértékű adminisztratív terhek teljesítésében már az is nagy segítség, ha a vonatkozó hatályos jogszabályok listája a vállalkozások rendelkezésre áll, ezért a december 31-ig regisztrálók számára ingyenesen elérhetővé tesszük a denxpert legal rendszerünk jogszabályi listát tartalmazó lite verzióját”. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!