FRISS: új helyi adót vezetnek be, emelték az építményadót

E sorok írásakor még tart a képviselőtestület ülése, amely ma, kedden reggel nyolc órakor kezdődött. A grémium a város pénzügyeinek stabilizálása érdekében foglalkozott a helyi adókkal is. Új elemként bevezették a telekadót, az építményadót pedig megemelték január 1-től. Az ellenzék nem támogatta az előterjesztést, így azt 10 igennel, 3 nemmel és 1 tartózkodással fogadták el.

A módosított rendelet szerint az eddig különálló rendeletekben található adónemek egy rendeletben kerülnek szabályozásra, valamint bevezetésre kerül egy újabb adónem, a telekadó.

Az előterjesztés szerint az eddig adómentes reklámfelületek adómértéke 8.000 Ft-ban kerül meghatározásra azzal, hogy a 0,8 négyzetméternél kisebb reklámhordozó továbbra is mentességben részesül. Az építményekre meghatározott adó mértéke is emelkedik 800 Ft/négyzetméterre, kereskedelmi egységek esetében 900 Ft/négyzetméterre, kivéve egy külön melléklet szerint kijelölt területen belül található kereskedelmi egységeket, esetükben 800 Ft/négyzetméter az adó mértéke.

A már elfogadott előterjesztés szerint bevezetésre kerül a telekadó, mely alól mentes a magánszemély és a város külterületén található telek. Az adó mértéke adótárgyanként 200 Ft/négyzetméter összegben kerül meghatározásra.

Nem változik a már korábban bevezetett idegenforgalmi adó és a helyi ipar űzési adó mértéke, kivetésének feltétele.

A testület által megvitatott és elfogadott előterjesztés szerint a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 34/ 2015. (XI. 20.) önkormányzati rendelet szabályai beépültek a most egységes keretbe foglalt helyi jogszabályba azzal a módosítással, hogy pontosításra került, hogy az a nyugdíjas személy mentesül az adó megfizetése alól, akinek nincs más építménybe bejegyzett tartózkodási helye.

E sorok írásakor a testület ülése még tart. (képünkön: az Összefogás Vácért frakció képviselői)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!