Harminc éve szabadon: konferencia a váci színházban

A Váci Dunakanyar Színház november 8-án pénteken a rendszerváltás eseményeit feldolgozó konferenciát szervez a Visegrádi Négyek országainak részvételével, „30 éve szabadon…” – a rendszerváltás hatásai a kulturális, a színházi életre a Visegrádi Csoport országaiban címmel. A résztvevők egyebek között arra keresik a választ, hogy miként formálták az egyes nemzetek művészetét a külső hatások, milyen befolyással volt a rendszerváltás a színházi és kulturális életre?

A négy ország közös tapasztalatokkal rendelkezik arról a hirtelen nyitásról Nyugat-Európa felé, mely 1989 után következett be. Érdemes megvizsgálni az elmúlt 30 év színház- és kultúratörténetét a nemzetközi hatások tükrében is.

A konferencián górcső alá kerül továbbá, hogy a rendszerváltás milyen strukturális és finanszírozási átalakulást hozott az egyes országokban, illetve, hogy milyen változások történtek a témaválasztás és a dramaturgia tekintetében. A lengyel, a cseh és a szlovák példák részletes megismerésén keresztül kívánják feltárni a rendszerben lévő ellentmondásokat, továbbá olyan hasznos következtetéseket levonni, melyek előremutatóak lehetnek a jövőben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

A konferencián megnyitóbeszédet mond Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, köszöntőt mond Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója. Az előadók között lesz Szász Zsolt bábművész, dramaturg, rendező, a Szcenárium felelős szerkesztője, dr. Pászt Patrícia, a krakkói Jagelló Egyetem adjunktusa, műfordító,  Krystof Dubiel kulturális menedzser, producer, promóter, színházi rendező, Ónodi Daniella, a Vertigo Szlovák Színház igazgatója, Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Havasi Péter, színész, Kassa Óvárosi Kulturális Biztottság elnöke, dr. Angi János múzeumigazgató, egyetemi docens, Bokor Attila filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, Tarpai Viktória, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Váci Dunakanyar Színház színésze.

A délutáni blokkban pedig Szarvas József színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós igazgatója és Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója mondja el véleményét a témához kapcsolódóan. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!