Idén is átadták a Szent Erzsébet rózsája díjakat

Szent Erzsébetre emlékeztek, már hagyományosan a Seregi György művész által készített szobor mellett a Duna-parton, kedden. Tíz éves múltra tekint már vissza az a hagyomány, hogy a művészi alkotást örökbefogadó Cházár András iskola kezdeményezésére évente hat diák részesül Szent Erzsébet rózsája elismerésben.

A rendezvényen az iskola megbízott igazgatója, Ványi Lászlóné arról beszélt, hogy tíz éve, amikor képviselő volt, az ő javaslatára Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából készült el a szobor.

– Az előterjesztést Vác Város Önkormányzata befogadta és pályázatot írt ki szoborterv – készítésre. Az elbírálás alapján Seregi György szobrászművész úr terve valósulhatott meg. Akinek nem volt könnyű dolga, hiszen a szeretetről kellett szobrot készítenie. Folytatva a sort, Philipp Frigyes főépítész javaslata pedig az volt, hogy a szobrot fogadja örökbe egy oktatási intézmény és kössön hozzá valamilyen megemlékezést – ünnepet – rendezvényt. Mikesy György igazgató természetesnek gondolta, hogy a szeretet szobrát a Cházár fogadja örökbe és Szent Erzsébet rózsája díjjal legyen jutalmazva minden Erzsébet napkor, egy óvodás és öt iskolás. Floch Júlia cukrászmester pedig vállalta a marcipán rózsák elkészítését, így a díjak azóta is az ő ajándékai. Aztán 2009. novemberében, egy borongós – ködös napon, nagy számú érdeklődő jelenlétében, a szobrot dr. Molnár Lajos alpolgármester avattuk, és az alkotást Beer Miklós püspök atya szentelte fel – emlékezett vissza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Beszédét ünnepi műsor követte, majd a díjak átadása. Ebben az évben is egy óvodás és hat iskolás vehette át a Szent Erzsébet rózsája Díjat.

Elismerésben részesült jóságáért Valter Anna Róza, a Szent Család Katolikus Óvoda nagycsoportosa, Gyurik Benjámin, a Pivár Ignác speciális iskola diákja, Kincses Karina és Kincses Kiara, a Karolina Katolikus Általános Iskola ikerpárja, Csorba Cintia, a Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja, valamint Wiedermann Attila és Drexler Sándor, a Fejlesztő Napközi Otthon gondozottjai.

A díjakat átadták: Sándori Lívia, a Cházár iskola gyógypedagógusa, Floch Júlia, a Floch Cukrászat tulajdonosa, Ványi Lászlóné igazgató, Mikesy György, a Cházár iskola nyugdíjazott igazgatója, Barcsa Katalin, Seregi György özvegye, Csuvárné Jeszenszky Szilvia, a Váci Tankerületi Központ munkatársa és Inotay Gergely alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A díjazottak most is az oklevél mellett a Floch Cukrászat által készített marcipán rózsát vehettek át. Szintén marcipán rózsával köszöntötték Barcsa Katalint, és az ünnepség lebonyolítását segítő Bartos családot is. Távollétében kitüntették Spanyol Évát is, aki 20 éven át volt a Cházár iskola szentendrei tagintézményének titkára.

Az ünnepség végén kisorsolták, jövőre mely iskola és óvoda diákjai részesülnek elismerésben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!