Iparűzési adót csak a tömegközlekedésre lehet költeni?

Az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, és ezt a jövőben törvénybe is foglalják – közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Tuzson Bence elmondta: a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását – írja a 24.hu.

Amennyiben a parlament elfogadja ezt a törvényt, nagyon sok település – köztük Vác – rendkívül nehéz helyzetbe kerül, mert az önkormányzatok jellemzően a helyi adóbevételekből finanszírozzák a kisebb-nagyon fejlesztéseket, karbantartásokat. Városunkban a helyi buszközlekedést szerződés alapján a Volánbusz végzi, a járatok közlekedése során összegyűlt hiányt az önkormányzat kifizeti.

Korábban pályázat útján próbáltak Vácott is vállalkozókat bevonni a helyi buszközlekedésbe, de ez nem járt sikerrel. Volt olyan pályázati kiírás, amelyre egyetlen jelentkező sem volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!