Matkovich Ilona: több beruházás még el sem kezdődött

Újabb bejegyzésben foglalta össze Matkovich Ilona az elmúlt héten történteket. „Szeretek dolgozni, de ezen a héten annyi minden történt, hogy az felülírta eddigi tapasztalataimat az intenzív és sokrétű munkáról” – írja a polgármester a közösségi oldalon. A városvezető nem szakított a hagyományokkal, és a Váci Irodalmi Szalon pénteki rendezvényén ismét ő volt a beszélgetőpartner, ezúttal pedig Geszti Péter volt a vendég.

A polgármester beszámol arról, hogy a városházán gyűlést tartottak a dolgozók részvételével. Minden városi alkalmazottól egymás között őszinteséget, az ügyfelekkel való kapcsolattartásban segítőkészséget kért. Néhány munkaterületen tarthatatlanul alacsonyak a bérek, ezért a hatalomváltás után elküldött szerződésesek után megmaradt pénzből próbálnak javítani a helyzeten.

A keddi testületi ülés egyik különös közjátéka volt, hogy a két volt alpolgármester, Mokánszky Zoltán és Pető Tibor, akik a Fidesz-KDNP színeiben listáról kerültek be, nem kapott bizottsági helyeket. „Megvallom, sokat morfondíroztam azon, mi legyen az üzenet az előző kilenc év két alpolgármesterének közös munkába való bevonása kapcsán, hiszen minden döntésünkben jelezni szeretnénk, hogy számunkra egyformán fontosak azok a váciak, akik a Fidesz-KDNP-re, és azok, akik az Összefogás Vácért jelöltjeire szavaztak” – jegyzi meg Matkovich Ilona heti összefoglalójában.

Hozzáteszi: „Azonban egyre mélyebbre ásva a város pénzügyeiben, megismerve a pályázatok állapotát, és több önkormányzati intézmény, de akár az önkormányzati épületek elhanyagoltságát, úgy döntöttünk, hogy a két volt alpolgármestert nem kérjük fel a gazdasági, pénzügyi és a humán szakbizottságba. Ugyanakkor nekik választott képviselőként teljes körű jogosultságuk van részt venni a bizottsági munkában, javaslatokat tenni, képviselni a választóikat. Csupán annyi történt, hogy ők a jövőben a képviselői alapdíjazásért dolgoznak, míg az ellenzék másik két tagja (Pető Csilla és Csereklye Károly) választott bizottsági tagként folytatja a munkát. Egy Fidesz-KDNP-s képviselő kilétéről még mindig nem tudunk, emiatt 15 fő helyett 14 fővel működik jelenleg a testület” – utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP még mindig nem nevezte meg a mandátumát át nem vevő volt városvezető, Fördős Attila helyét átvevő képviselőt.

A heti vezetői értekezleten a sok egyéb téma között szóba kerültek a pályázatok. Kiderült, hogy a deákvári bölcsőde építését már be kellett volna fejezni, viszont még el sem kezdődött, miközben az építőipari árak az elmúlt években szinte megduplázódtak. A vízi sportok háza beruházásnál most derült ki, hogy a közművek kialakítása még nem történt meg, erről is egyeztetni kell sürgősen a beruházóval.

Matkovich Ilona találkozott városunk országgyűlési képviselőjével is. „Részletekbe menően egyeztettem az elvégzendő feladatokról a belvárosi és múzeumfejlesztési projekt megalkotóival, majd rákövetkező nap Rétvári Bence országgyűlési képviselővel. Rengeteg munka áll előttünk, de bizakodó vagyok, hogy a következő években sikerül Vác belvárosát megújítanunk. „Az országgyűlési képviselőnkkel folytatott megbeszélésen szó volt az új járóbeteg szakrendelő pályázatáról, amelynek építése remélhetőleg jövőre elindulhat. A 3300 fősre tervezett sportcsarnokkal kapcsolatban végigbeszéltük, vajon a mi városunk fenn tud-e tartani hosszú távon egy ekkora létesítményt. Természetesen erről bizottsági ülésen tárgyalunk és döntünk majd, de személyes véleményem, hogy a városnak nagyobb szüksége lenne egy tanuszodára és tornatermekre minden iskola számára” – véli a polgármester.

A városvezető még további tárgyalásokat is lebonyolított, ezek a télre való felkészülést, a hajléktalanok ügyét érintették. Majd elmesélt egy kedves történetet.

„Pénteken épp igyekeztem vissza az irodámba, amikor megütötte a fülemet, hogy egy, a városháza kapujában álldogáló iskolás csoport arról kérdezi a tanítónőt, mit is csinálnak a városházán. Tudom, hogy fiatalok és idősebbek is szeretnék pontosabban tudni a választ. Habár vannak terveink, akár az új lakosok számára tervezett városvezetés, vagy a városházi udvar kinyitása, a tájékoztatásban bőven van bepótolni valónk. A gyerekeknek azonban ott rögtön kellett válaszolni, ezért az adventről, a főtéri jégpályáról, a közös éneklésről és a városi, csillogó karácsonyfáról meséltem nekik. Ez volt a hét legbensőségesebb pillanata” – olvasható a polgármesteri beszámolóban. (fotó: Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!