Még mindig nem tudják, mitől ihatatlan a víz a gimiben

A Váci Járási Hivatal illetékes osztálya megtiltotta a víz fogyasztását a Madách gimnáziumban még az elmúlt héten pénteken. A gyerekek és a tanárok azóta ivóvízadagoló automatákból jutnak vízhez. Érdeklődésünkre a Váci Járási Hivataltól azt válaszolták: „„Az intézkedés nem bejelentésre indult, hanem korszerűsítéshez kapcsolódó, hivatalból lefolytatott vizsgálatok eredményezték azt. Megbetegedésről nincsen tudomásunk.”

Lapunk érdeklődésére Steidl Levente, a gimnázium igazgatója elmondta: a probléma nem új, hiszen már akkor tájékoztatták róla, hogy baj van a víz minőségével, amikor pár éve átvette az intézmény vezetését. Akkor hosszas tárgyalások után a Váci Tankerület vállalta, hogy az épületben kicserélteti a vízcsöveket és rendbe teteti a hálózatot. Ez határidőre, tanévkezdésre meg is történt.

Ám legnagyobb meglepetésükre a megismételt mintavételezés azt mutatta, hogy a víz minősége még valamivel rosszabb is, mint korábban volt. A laboratóriumi vizsgálatok szerint egyértelműen magas az ólomtartalom, ezért a tisztiorvosi szolgálat emberi fogyasztásra alkalmatlan minősítést adott a gimnáziumban a csapokból folyó vízre. Emiatt került sor most a drasztikus korlátozásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Az igazgató elmondta: a történtekre némi magyarázatot adhat, hogy az iskola másik két intézménnyel együtt egy volt laktanya területén épült. Annak idején bizonyára nem történt meg a közművek mélyre ható vizsgálata, ezért szinte bizonyos, hogy a hiba valahol a közelben van. Ám a szabályok szerint az épületen kívüli vízhálózat már a Duna Menti Regionális Vízmű tulajdona, így a hibát is nekik kell megszüntetni – mondta Steidl Levente. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!