Nagy ellenőrzésekre készülhetnek most az autósok

A kontroll mellett tájékoztatással, felvilágosítással próbálja segíteni a téli közlekedésre való felkészülést az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára elmondta: 1990 óta a negyedére, 2000 óta pedig a felére csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, ez a szám az elmúlt években mintegy 600 volt.

A személyi sérüléssel járó baleseteknek csak 10 százaléka elkerülhetetlen, 90 százalékát a járművezetők szabálytalansága, figyelmetlensége okozza – tette hozzá, utalva arra, hogy a rendőrség a szeptemberben-októberben „drámaian romló közlekedési morál”, a szabálytalanságok, közlekedési balesetek számának emelkedése miatt kénytelen volt vörös kódot elrendelni. 2019 szeptemberében 56-an, októberben 71-en vesztették életüket közúti közlekedési balesetben.

A november 19-21-én tartandó tematikus közúti ellenőrzéseken vizsgálják

  • a téli gumik állapotát,
  • típusazonosságát,
  • a téli szélvédőmosó folyadékot,
  • az ablaktörlőt,
  • a fagyállót,
  • a külső világítótesteket és
  • a fényvisszaverő mellény meglétét.

Az ellenőrzések célja nem elsősorban a bírságolás, hanem a figyelemfelhívás. Az ellenőrzések mellett tájékoztató füzetekkel is segítik az autósok felkészülését a téli közlekedésre.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a biztonságosabb, komfortosabb utazás érdekében a kormány folyamatosan javítja a közlekedési infrastruktúrát is. A 3200 milliárd forintos keretösszegű útprogram célja, hogy Magyarország bármely pontjáról fél órán belül el lehessen érni egy négysávos utat.

2010-től 2019 végéig több mint 6 ezer kilométernyi út újul meg, a már zajló programok keretében 2020 végéig 280 milliárd forintból 900 útszakasz 2400 kilométeren.

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta. hogy a beruházások önmagukban nem elegendőek a balesetek számának csökkentéséhez az is kell, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat, figyeljenek egymásra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!