Nemzetek Zenéje görög klasszikus és népzenei koncert

Sarantis Mantzourakis buzukiművész vendége a világhírű Rajkó Művészegyüttes és Mravik Katalin zongoraművész, a Nemzetek Zenéje című koncerten lép fel a Váci Madách Imre Művelődési Központban. A koncert a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében kerül megrendezésre.

Mindig is nagy csodálója volt a méltán világhírű Rajkó Zenekarnak Sarantis Mantzourakis buzukiművész, aki magyar talajon ugyan, de mélyen húzódó görög gyökerekből fejlődött termékeny muzsikussá. 2017 óta több sikeres előadást vittek színre a Rajkóval közösen, idén ősszel pedig Nemzetek Zenéje címmel egy meglepetésekkel fűszerezett különleges csemegének lehet fül- és szemtanúja a zenekedvelő közönség Vácott, a Madách Imre Művelődési Központban.

– Sarantis, honnan ered a kapcsolatod a Rajkó Zenekarral?

– Azzal kezdeném, hogy magam nem csak a népzenével, hanem a klasszikus muzsikával is szívesen foglalkozom. A Rajkó Zenekart nagyon-nagyon tisztelem, a zenei tudásuk mindig lenyűgözött, ezért néhány évvel ezelőtt megkerestem őket, hogy szeretnék velük koncertezni. 2017 januárjában, a Néprajzi Múzeumban vált valóra az álmom: a buzukit beépítettük az együtt felépített műsorba. Ettől kezdve több sikeres koncerten szerepeltünk közösen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

– Mára milyen fázisba ért ez a kapcsolat?

– Régóta terveztem egy rendhagyó előadást, amely most megvalósulni látszik és a Nemzetek Zenéje címet viseli majd. Ebben a Rajkó mint a cigányság zenei kultúráját képviselő zenekar, én pedig mint görög muzsikus hozzuk a saját motívumainkat az előadásba, az egész est vendége pedig Mravik Katalin zongoraművész lesz.

Ilyen módon szeretnénk megmutatni, hogy mi, közösen hogyan gondolkodunk a népi és a klasszikus zenéről. Magyarország gazdag a különböző nemzetek muzsikájában, ebből gyúrunk most össze egy szép repertoárt.

– Mi minden hallható majd a koncerten?

– Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy játszunk majd Brahmsot, illetve néhány csemegét a Rajkó Zenekar óriási repertoárjából, például a Monti csárdást, de összeválogattam görög klasszikus darabokat is – többek között Theodorakisz és Hadjidakis műveiből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Utóbbi gyűjteménynek az lesz a különlegessége, hogy nem az eredeti hangszereléssel szólal majd meg, hanem a Rajkó Zenekar tolmácsolásában. Mravik Katalinnal pedig a nemrég elkészült lemezről fogunk játszani csodálatos dallamokat.

– A görög dalokat már megjelent lemezeidről válogattad. Mikor láthatunk titeket a színpadon?

– November 25-én hétfőn este 19 órától, a helyszín pedig a Váci Madách Imre Művelődési Központ. A belépés díjtalan! Várunk mindenkit szeretettel!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!