Pályázaton nyert pénzből raktárhelyiségeket újítanak fel

Idén is 370 millió forintra pályázhattak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjában. A Kubinyi Ágoston múzeumszakmai fejlesztési programot idén 16. alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A váci múzeumot nem találtuk a listán, több környező település viszont pénzhez jutott a pályázaton. A Tragor múzeum azonban egy másik, a járási székhelyeken működő intézmények számára kiírt pályázaton mintegy 1,6 millió forintot kapott különböző eszközök beszerzésére.

A váci önkormányzat eredetileg majdnem 4 millió forintot szeretett volna elkölteni a raktárhelyiségek felújítására, szekrények, pára- és hőmérők és csomagolóanyagok vásárlására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hétfőtől újabb KISS emeletes vonat áll forgalomba a váci vonalon

Az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújulását elősegítő modellprogram 2013 óta kitüntetett figyelmet szentel a kisebb intézményeknek, a közérdekű muzeális gyűjteményeknek és kiállítóhelyeknek, köztük a tájházaknak.

Az idei fő támogatási célként az állandó kiállítások felújítása vagy létrehozása, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatása és a kapcsolódó, többek között a humán komfortérzet javítását elősegítő infrastrukturális fejlesztések jelentek meg. 2015-től évente 370 millió Ft a feladatra fordítható keret, a forrás a 2019. évi költségvetésben is rendelkezésre állt. A program indítása óta eddig több mint 4 milliárd forintból 627 pályázat nyert támogatást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egy éves lett: kétnapos meglepetésrendezvénnyel készül a Torta Desszert Műhely

Idén, a korábbi évek gyakorlata szerint két különböző konstrukcióra lehetett pályázni: a múzeumi szakmai besorolású intézményeknek 270 millió Ft, a közérdekű muzeális kiállítóhelyeknek, gyűjteményeknek 100 millió Ft keretösszegre. Ezekre összesen 110 önkormányzattól 110 pályázat érkezett, közülük 86 nyert támogatást. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!