Polgármesteri tervek: kórházi parkoló, szemétszállítás

A következő napokra tele van Matkovich Ilona polgármester naptára, sorra tárgyal azokkal, akikkel a jövőben együtt kell működnie városvezetőként. Számos megbeszélésen már túl van és ezek alapján jól látszik, milyen úton indult el az új önkormányzat. Várhatóan kevesebb városi támogatást kap a színház és kiemelt feladatként fogalmazódott meg a kórház melletti parkolás problémáinak megoldása. Megváltak néhány városi alkalmazottól a takarékosság jegyében, viszont jó hír, hogy az iparűzési adóból befolyt pénzből az év végéig biztosított a legszükségesebb kiadások fedezete. A hajléktalanokat szeretnék a városüzemeltetési munkákba bevonni.

Matkovich Ilona újabb, közösségi oldalon közzétett heti összefoglalójában arról ír, hogy nagy örömére Kiss Zsolt és Inotay Gergely elfogadta a felkérést, úgyhogy ők dolgoznak mellette főállású alpolgármesterként a hivatalban. „Zsoltot az önkormányzati és a városüzemeltetésben szerzett tapasztalata, Gergőt pedig a kultúrában és az egyházi életben végzett munkája, valamint szociális érzékenysége miatt kértem fel. Természetesen a váci sport sem marad gazdátlan, azzal mindkét alpolgármester foglalkozni fog a jövőben. Sokatmondó lehet, hogy mindkét jelöltemet minden képviselő megszavazta a titkos voksoláson” – írja a polgármester.

A városvezetés egyebek között azzal a céllal vágott neki az ötéves munkának, hogy már az elején megkeresik a takarékosság lehetőségeit. Ennek megfelelően például – mint arról lapunk is beszámolt az alakuló ülésről írt tudósításunkban – csökkentették a bizottságok számát. Hamarosan egy tiszteletdíjas, társadalmi alpolgármestert és egy tanácsnokot is választ a testület, ők egy-egy konkrét terület gazdái lesznek a jövőben.

„Kiadáscsökkentő intézkedés továbbá, hogy kevesebb pénzt költünk az ünnepségekre és a fogadásokra, csökkentjük a különböző sajtótermékekre fordított pénzt, valamint a héten megváltunk több olyan munkatárstól, akik nem végeztek tényleges feladatellátást. Számomra ez volt a legkellemetlenebb, de városvezetőként azt kell szem előtt tartanom, hogy mi a váci közösség pénzéből gazdálkodunk, amit költségtakarékosabban kell beosztanunk” – olvasható Matkovich Ilona posztjában.

Az adventi készülődés jegyében tárgyalnak az érintett vállalkozókkal, de elindult a párbeszéd a művelődési központtal és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarral, amely egy flashmobra készül. Bár minden forint fontos, várhatóan az idén is lesz fedezet a váciak által kedvelt főtéri korcsolyapálya felépítésére és működtetésére.

A polgármester az elmúlt napokban tárgyalt többek között Latorovszky Gábor rendőrkapitánnyal, akitől az utcai járőrszolgálatok megerősítését és a kábítószerkereskedelem elleni hatékonyabb fellépést kérte és megbeszélést folytatott dr. Urbán Edinával, a kórház főigazgatójával, akivel megállapodtak, hogy a járóbeteg rendelőintézet ügyét és a kórház körüli parkolás problémáját közösen próbálják majd megoldani. Egyeztetett Kis Domonkos Márkkal, a színház igazgatójával is, s a városvezető közölte, hogy az önkormányzat a jövőben nem tudja a korábbi 40 milliós támogatást folyósítani, ennek pótlására más megoldásokat kell találni.

A Járja Andreával, a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatójával folytatott tárgyalásokon egy érdekes elgondolás is felmerült. „Végigbeszéltük, milyen kötelező feladatok hárulnak az önkormányzatra a hajléktalanok ellátásával kapcsolatban. A szükséges ellátást és a meglévő ágyszámot továbbra is biztosítjuk, valamint egy téli melegedőhelyet is kialakítunk, ugyanakkor nem tudjuk egyelőre vállalni, hogy további hajléktalanszállót építünk a városban. Beszéltünk a megelőzési lehetőségekről is. Azokat az embereket, akik munkára alkalmas mentális és fizikai állapotban vannak, egy helyi program keretében szeretnénk bevonni a városüzemeltetési feladatellátásba. Ehhez segítségül fogjuk hívni az egyházat is” – jelentette be Matkovich Ilona.

Ugyancsak találkozott Pető Csillával, a Gyermekjóléti Központ vezetőjével – aki a Fidesz-KDNP színeiben listás mandátumhoz jutott, és képviselőként vesz részt az önkormányzat munkájában -, s egyetértés volt, hogy  mielőbb meg kell találni egy ifjúsági ház helyszínét. „Beadtunk egy anyagot a DDC Zöldmegoldás Pályázatra. Amennyiben nyerünk, a pénzt az ártéri tanösvény felújítására fordítjuk majd” – írja a polgármester.

Matkovich Ilona beszámol még róla, hogy találkozott Hajnal Zsolttal, a Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgatójával – a céget működtető önkormányzati társulás vezetője jelenleg Fördős Attila, városunk nemrég távozott polgármestere -, akivel a váci hulladékgazdálkodási anomáliákról tárgyaltak. „Egy váci betéti társaság szelektív hulladékgyűjtésről havonta közel négymilliós számlát ad le az önkormányzatnak. Felül kell vizsgálnunk, valóban végzett-e a cég olyan munkát, amiért az önkormányzat minden hónapban ekkora összeget fizetett ki a részükre” – jegyzi meg a városvezető.

Befejezésül egy örömteli élményről számol be: személyes is ott volt Kovács Gézáné köszöntésén. „Történt egy egészen különleges esemény is: életemben először találkoztam valakivel, aki megérte a 100 évet. Alig hittem a szememnek, amikor megpillantottam Erzsi nénit és a fiát, akik mindketten legalább húsz évet letagadhatnának az életkorukból. Faggattam őket a titokról, hogy lehet ilyen frissnek és erősnek maradni, hiszen Erzsi néni szinte az egész XX. századot, de legalábbis a nehezebb részét végigélte. Kiderült, hogy írásban is megfogalmazta a történetét, amelyet, remélem, mielőbb megoszt majd a váciakkal. A vele való találkozás feltöltött energiával. Utólag is köszönöm neki és jó egészséget kívánok a következő évekre!” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!