Súlyos bírság fenyegeti az autósokat

Már egy párás szélvédőért büntethet a rendőr, a havas ablak pedig komoly kihágás, és súlyos következménye lehet. Végérvényesen és visszafordíthatatlanul berobbant az ősz, majd pedig a tél is szép lassan megérkezik Magyarországra, búcsút inthetünk az évszakhoz képest enyhe időnek. Ilyenkor nem árt az autót sem felkészíteni a zordabb körülményekre, de a sofőröktől is kiemelt figyelmet követelnek a késő őszi, téli körülmények.

A Pénzcentrum példaként hozza fel azt a múlt heti balesetet, amikor Dunaújvárosban a zebrán ütöttek el egy idős nőt, és a vezető azért nem vette észre a gyalogost, mert be volt párásodva a szélvédője. “A párásodást úgy lehetne elkerülni, ha csak száraz levegőt juttatnánk be az autóba, ami ugye gyakorlatilag lehetetlen, hiszen az ember beleheli az utasteret, és a nedves ruhadarabokból is párolog el a víz, ami aztán a hideg ablakokon csapódik le. Ezért is fontos az ablakfűtés, hiszen a melegen tartott üvegen nem keletkezik pára” – mondta a portálnak György András autószerelő. A hátsó szélvédő is ugyanolyan fontos, ha megszakad a fűtőszál, sajnos az egész szélvédőt cserélni kell. Érdemes belülről is lemosni az ablakokat tisztítószerrel, és az ablaktörlő lapátokat sem árt időnként cserélni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eltűnt gyermekek világnapja

Az emberi lustaság miatt is több a baleset télen: sokan például csak egy-egy sávban takarítják le a jeget, havat az autóról, hogy kilássanak. Ez nemcsak balesetveszélyes, hanem szabálysértésnek is minősül. A párás szélvédőért is ugyanúgy büntethetnek: a KRESZ ugyanis többek között kimondja, hogy

“aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”

Ha csak megállít a rendőr, a havas szélvédő legfeljebb a szabálysértés, ha viszont balesetet okozunk és az is közrejátszott abban, hogy ez bekövetkezett, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősül, és extrém esetben még büntetőeljárás is indulhat ellenünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eltűnt gyermekek világnapja

A megváltozott időjárási körülmények más vezetési stílust is igényelnek. Sokan például nem figyelnek oda a követési távolságra, holott a féktávolság nagyon megnő a vizes, csúszós úton. A rendőrség emellett azt is tanácsolja, hogy ne a megengedett maximális sebességgel közlekedjünk, hanem lassítsunk le, hogy biztonsággal meg lehessen állni egy hirtelen szituációban. – írja az infostart.hu

További fontos tanácsok:

  • Komoly kockázatot jelentenek a hulló levelek is, ugyanúgy csúsznak, mint a jég. Ilyenkor érdemes az előttünk már kijárt nyomvonalat követni, ami kevésbé lehet síkos.
  • Esőben óvakodni kell a pocsolyáktól is, korántsem biztos, hogy kis lyukról van szó.
  • Esőben is ajánlatos csökkenteni a sebességet, hogy a gumik rendesen ki tudják szorítani a vizet. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!