Szakmai előadások a Jávorszky Tudományos Napon

A Jávorszky Ödön Kórház 2005 őszén szervezte meg először a Jávorszky Tudományos Napot azzal a céllal, hogy az orvosoknak és a szakdolgozóknak lehetőségük legyen előadásokat tartani a munkájuk során szerzett tapasztalataikról, eredményeikről, szakmai sikereikről. A hagyományokhoz híven a Madách Imre Művelődési Központ adott otthont tudományos konferenciának november 8-án, pénteken.

A programban a legkorszerűbb műtéti eljárások, esetbemutatások, terápiás lehetőségek kerültek bemutatásra, amit a tudományos bizottság állított össze, dr. Marjanek Zsuzsanna osztályvezető főorvos, a tudományos bizottság elnökének vezetésével.

A program délelőtt 9 órakor kezdődött, dr. Rétvári Bence videó üzenetével. Vác országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hivatali elfoglaltsága miatt idén nem tudott személyesen jelen lenni a rendezvényen, de mint mindig, most is megköszönte azt a munkát, amit az elmúlt évben végeztek a kórház dolgozói mind emberi, mind tudományos vonatkozásban. Mint mondta, sokféle előrelépés történt az elmúlt évben is az intézményben. A kórház energiaellátását napelem-parkból tudják biztosítani, az intenzív osztály eszközeit, gépeit sikerült a legmodernebb berendezésekre lecserélni, a kardiológiai osztályra egy új szívultrahang készüléket beszerezni, valamint számos informatikai eszköz is érkezett a kórházba, ami a jobb szervezettséget és a hatékonyabb betegellátást szolgálja. Az osztályokon és belépési pontokon látogatói kézfertőtlenítő készülékeket szereltek fel, amelyek a kórházi fertőzések megelőzésében játszanak fontos szerepet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az államtitkár beszélt a szűrőbuszok és az Egészségfejlesztési Irodák egészségmegőrző, illetve betegségmegelőző szerepéről. Mostanra mindkettő folyamatos szereplője a térség rendezvényeinek. Kitért a kórház tőszomszédságában utolsó fázisába érkezett mentőállomás felújítására, valamint az ápolói béremelésre is, ami négy év alatt zajlik, és 72 százalékkal emeli meg az ápolói munkakörben dolgozóknak a bérét.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójának, dr. Gondos Miklósnak köszöntését és üzenetét – halaszthatatlan hivatali teendője miatt -, Kattra István tolmácsolta a résztvevőknek. Az egészségügyi intézmény társadalmi, települési szempontú szerepe mellett, a vis maior támogatások felhasználásáról beszélt. Elhangzott, hogy 2018-ban, összesen 82.602.105 forint értékben – többek között – CT csőcserére, likviditási helyzet javítására, hőközpont berendezéseinek cseréjére, javítására került sor. 2019-ben, összesen 183.237.670 forint értékben többek között gőzsterilizáló berendezés beszerzése, személyzeti és ételszállító liftek felújítása, likviditási helyzet javítására fordított a kórház.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Az egyéb projektek keretein belül a szervezetfejlesztés és módszertani fejlesztések kerültek, illetve kerülnek bevezetésre. Elindult az „Egészségfejlesztési Iroda kialakítása a váci Járásban” című projekt is, amely 89.975.483 forint értékű támogatásból valósul meg.

Az Egészséges Budapest Program keretében pedig eddig 580,5 millió forint összegben történt beruházás.

Matkovich Ilona, Vác város polgármestere személyes történeteket osztott meg a hallgatósággal a kórházzal való találkozásairól: születésekről, gyógyulásokról, baráti kapcsolatokról.

Elmondta, hogy az együttműködés jegyében hosszasan egyeztettek a térség országgyűlési képviselőjével, Rétvári Bencével. Tárgyaltak a város érdekeit szolgáló pályázati lehetőségekről, de a kórházi parkolás és a szakrendelő helyzete is szóba került. Utóbbi témákban a kórház főigazgatójával is egyeztetéseket terveznek.

A köszöntő beszédek sorát, dr. Urbán Edina főigazgató főorvos zárta. A köszönetnyilvánítás mellett, egy orvosi példával szemléltette a kórház működésének folyamatát. Hangsúlyozta, hogy egy betegség gyógyításának feltétele a pontos diagnózis felállítása. Ezt követően jöhet a megfelelő terápia, amihez meg kell határozni, hogy mit, mikor, milyen dózisban és milyen kiegészítő kezeléssel szükséges adni a leghatékonyabb és legjobb eredmény elérése érdekében. A kórház elmúlt másfél évében a teljes szervezetdiagnosztika állt középpontban. A biztonságos betegellátás mellett, pontos ütemezés szerint kezdődött meg az olykor fájdalommal járó kezelés, amely a dolgozók érdekeit és a magas szakmai szintű, minőségi betegellátást szolgálja. A főigazgató megköszönte a bizalmat és az együttműködést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az egész napos konferencián négy szekcióban, összesen 25 előadást hallgathattak meg a résztvevők. Idén először adott át a Jávorszky Ödön Kórház Alapítvány pénzjutalommal járó díjat, a legjobb harmincöt év alatti előadásért. Az elismerést, dr. Nagy Ferenc az alapítvány elnöke adta át az intenzív osztály orvosának, dr. Lévai Tibornak a „Cytosorb kezelés akut pancreatitisben” című előadásáért. (Tari Adrienn) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!