A dolgozók majdnem fele minimálbér alatt keres

A tavalyi adóbevallások alapján az alkalmazottak harmada még a minimálbért sem kapja kézhez – derült ki a Policy Agenda elemzéséből. Közel másfél millió munkavállalónak a létminimum alatti havi keresettel kell beérnie. Tavaly 4,28 millió munkaviszony után vallottak be jövedelmeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, azonban csak 2,9 millióan adtak számot havi átlagban minimum bruttó 138 ezer forintot meghaladó bérről – írta a Policy Agenda elemzése alapján a Népszava. A 136 ezer közfoglalkoztatott és a 187 ezernyi részmunkaidős dolgozó esetében még érthető is volna, hiszen esetükben törvényileg is megengedett a minimálbérnél kisebb fizetés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából készült elemzés szerint emellett további 770 ezer fő ugyancsak kevesebbet keresett a minimálbér havi összegénél. A konföderáció elnöke, Kordás László szerint ezt az magyarázhatja, hogy sokan még mindig zsebbe kapják a fizetésük egy részét, és részmunkaidőre jelentik be őket, de erről a dolgozók nem tudnak. Márpedig a foglalkoztatotti KSH-létszám a dolgozók önbevallásán alapul – szemlézte a Népszava cikkét az Infostart.

Az elemzés szerint csak minden negyedik munkavállaló keresett tavaly átlagbér felett, a dolgozók csaknem fele a minimálbér és az átlagfizetés közötti összegeket vihetett haza havonta.

Az is kiderült, hogy 428 ezer jól fizetett munkavállaló éppen annyi pénzt keresett 2018-ban, mint 2,8 millió másik dolgozó együttvéve.

A 2018 évi adatok némi javulást jeleznek az előző évhez képest, de még így is majdnem 1,5 millió azoknak a száma, akik a létminimum összege alatt keresnek havonta.

A szakszervezeti vezető szerint, ha emelkedik a minimálbér, akkor az a zsebbe adott béreket is fehéríti. Szerinte nem helytálló az az érvelés, miszerint a legkisebb béreknek egyre kisebb szerepük van a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben. A kormány azonban szándékosan alacsonyan tartja a minimálbért és úgy tűnik, most is az időhúzásra játszik a jövő évi legkisebb béreket illetően – fogalmazott a lapnak Kordás László, a minimálbér-emelésről szóló egyeztetésekre utalva, amelynél még nem tűztek ki újabb tárgyalási időpontot. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!