Adventi hajnali misék a Piarista templomban

Idén is megkezdtük a betlehemi jászol felé vezető adventi utunkat. A roráte misék december 2-án kezdődtek 6:15-kor. Minden nap reggel 6:15-kor lesznek a Piarista templomban (kivéve hétvégén), 7-kor pedig a szokásos adventi misék. – írja az Piarista Gimnázium honlapja.

Az iskolai munkahét utolsó napjain, pénteken  (december 6-án, december 13-án és december 20-án) reggel 6:45-kor kifejezetten az iskola dolgozóinak és diákjainak mondunk roráte misét, melyet az iskola ebédlőjében agapé követ.

Sötétben járunk, de a fény felé tartunk, a Megváltót várjuk. A hajnali szentmisék elnevezése, a roráte az ünnepkör jellegzetes latin énekének kezdő szavából származik, eredetileg Izajás könyvéből:

„Harmatozzatok, egek, felülről,
és a felhők hullassanak igazságot!
Nyíljék meg a föld,
teremjen szabadulást,
és igazság sarjadjon vele!
Én, az Úr, teremtettem azt.” (Iz 45,8)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Szeretettel várunk mindenkit! – a Váci Piarista Rendház papjai

„Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak. […] Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. […] A tegnap gondja mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére. Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs. A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: »Harmatozzatok, égi Magasok«.” Részlet Fekete István Roráte című novellájából. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!