Az egyetemisták áttervezték a gimnázium belső udvarát

Éppen 25 éve él a város együttműködési megállapodása a Szent István egyetem tájvédelmi karával, melynek keretében a tájépítész hallgatók minden évben tervezési és oktatási, környezeti nevelési feladatokat látnak el a városban. Az idén a tervezési feladatot a Madách gimnáziumban készítették, a gimnázium belső udvarát tervezték úgy át, hogy az a diákok pihenését zöld szigetként szolgálja. Ha a pályázatot sikerül megvalósítani, a hallgatók elmondhatják, hogy ismét maradandót alkottak.

A hallgatók nem csak tervezni jöttek a gimnáziumba, hanem az idén ott tartották a környezeti nevelési tanítási gyakorlatukat a Madáchos diákoknak – tájékoztatta lapunkat Bíró György, a program szervezője. Az oktatás célja nagyon kézenfekvő volt, ugyanis az ádventi készülődére épült.

“Ez az az időszak, amikor elkezdünk vásárolni és a megvetetik velünk a használhatatlannál használhatatlanabb és szükségtelenebb ajándékokat, amik jó esetben az ünnepek utáni hetekben már senkinek nem lépik át az ingerküszöbét és a többi lommal együtt feledésbe, vagy jó esetben egy karácsonyi ajándékozási cipős dobozba kerülnek. A hallgatók arra hívták fel a figyelmet, hogyan ne vásároljunk. Mit nézzenek meg, mielőtt megvásárolják azt a csillogó ajándékot, és gondoljanak bele esetenként, mekkora ökológiai lábnyommal rendelkezik az az ártatlannak tűnő ajándék” – hívja fel a figyelmet Bíró György.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy óvoda, ahol a gyerekek uborkát savanyítanak, fát ültetnek és szelektíven gyűjtik a szemetet

Az egyetemi hallgatók ugyanakkor ötleteket adtak a középiskolásoknak, hogyan lehet ökológiai szemlélettel olyan ajándékot vásárolni, ami kedves lesz nekünk és még sokáig használjuk azt. A diákok szituációs játékai rávilágítottak arra, hogy ha nem vásároljuk fel a fél világot első felindulásból a reklámokra hallgatva, akkor lehet meghitt és boldog karácsonyunk.

Ha vége az ünnepeknek, a hallgatók ismét nekikezdenek a gyakorló város programnak, hogy valami újat, valami értékeset teremtsenek városunknak. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!