Betlehemesek a kórház krónikus pszichiátriai osztályán

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata hagyományos karácsonyi előadásokat, betlehemes játékokat szervezett a kórházakban decemberben. „Szabad-e ide bejönni betlehemmel?” – hangzott el a kérdés. „Szabad!”- mondták egy emberként a Váci Jávorszky Ödön Kórház krónikus pszichiátria osztályának ápolói és betegei. Válaszukkal nem csak a tizenhárom főből álló betlehemes csapatot engedték be, hanem Jézus születésének örömét is a szívükbe.

December 18-án nyolc gyermek, és öt felnőtt vitte el a Megváltó születésének örömhírét a Jávorszky Ödön Kórházba. A kórház lelkigondozói: Polonyiné Maretta Judit, Jéger Sándorné Marika, Birkás-Frendl Kata önkéntes beteglátogató és gyermekei, Kiss Klára és Lengyelné Vona Andrea gyermekeikkel Szűz Mária fogantatásáról, a Szent Család Betlehembe érkezéséről, és Jézus születéséről szóló énekekkel, valamint egy kis betlehemes misztériumjátékkal örvendeztették meg a kórház dolgozóit és betegeit – számol be az eseményről a kórházlelkészek honalapja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Az előadást több vidám hangulatú próba, énektanulás, jelmezbe öltözés előzte meg. A nézőközönség nagy örömére, a legkisebb gyermek szereplő, a 4 éves Lengyel Soma báránybőrbe bújva, bégetve követte mindenhová a pásztorokat: a 7 éves Lengyel Vilit, a 11 éves Lengyel Flórát, és a 11 éves Fábián Fruzsit. A napkeleti bölcsek: Polonyiné Maretta Judit, Jéger Sándorné Marika és Vona Andrea díszes ruhájukban és fejfedőjükben nem csak aranyat, tömjént és mirhát, hanem nagy derültséget is hoztak magukkal. A Szűz Máriát alakító 10 éves Kiss Anna kristálytiszta, csengő hangjával ringatta el a karjában fekvő kisdedet: „Kirie-kirie kisdedecske, betlehemi hercegecske…..”. Józsefet a 11 éves Csider Ancsi alakította földig érő kabátjában.

Az előadás végén három, hófehér ruhás, glóriával koszorúzott kis angyalka: Kiss Boróka (7 éves), Birkás Kinga (7 éves), Birkás Anna (5 éves) fenyőágakra kötözött szaloncukorral, és egy kis szentképpel ajándékozta meg a betegeket. A betlehemes történetének mesélője Kiss Péter 9 éves fiú volt. A gyermekek nagy boldogságára, a gerontológián és a nappali foglalkoztatóban is szeretetlakomával készültek az előadóknak a kórházi dolgozók.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A kórházi személyzetnek, betegeknek, szereplőknek egyaránt nagy örömet hozott ez a nap. „Hála érte a Mindenható Atyának, és köszönet a betlehemest befogadó osztályok dolgozóinak betegeinek!” – fejeződik be a tudósítás. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!