Fidesz-KDNP: ne tartsák rövid pórázon a színházat

Közleményben bírálja a színházzal kapcsolatos városvezetői álláspontot a helyi Fidesz-KDNP pártszövetség. „Matkovich Ilona osztrák kisvárost ígért a váciaknak – az állami pénzből megvalósuló fejlesztések visszamondása és a színházzal való packázás lenne szerinte az osztrák színvonal?” – fogalmaznak. Álláspontjuk szerint szükség van a színházra, amely nem csak a város, hanem a térség meghatározó kulturális központjává vált.

Az önkormányzatban jelenleg kisebbségben lévő pártszövetség szerint a város két felelős vezetőjének nyilatkozata színházügyben teljesen ellentmond egymásnak.  Hozzáteszik: „ez az össze-vissza beszélés” viszont teljesen bizonytalan helyzetbe sodorja a színházat. Egy színháznak fél-egy évvel korábban kell tudnia tervezni a bemutatókat, szerződtetni a rendezőket és színészeket, előjegyezni a bérleteket. Kiszámíthatóságra van szükség, amit a fenti nyilatkozatok teljes mértékben megingatnak. „Az új városvetés által okozott városházi összevisszaságot jól mutatja, hogy míg a Fidesz-KDNP időszakban november végén már minden intézmény tudta, mivel számolhat a következő évre, most teljes a bizonytalanság” – állítják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A város a színház költségvetésének töredék részét biztosítja csak, az állami támogatások és költségvetési pályázatok mértéke többszöröse a városinak. Az önkormányzati támogatás előfeltétele az állami támogatásnak, így a Matkovich Ilona által lenyilatkozott megszorítás és pénzelvonás többszörös kárt okoz, mivel emiatt a kormányzati forrásokhoz se juthat hozzá a színház. Kiemelt előadóművészei szervezeti státuszát, ezzel együtt nagyjából 50 millió forint állami támogatását is elveszítheti a Váci Dunakanyar Színház, ha nem kapja meg az önkormányzati támogatást – olvasható a közleményben.

Felhívják a figyelmet, hogy a Váci Dunakanyar Színház nem csak Vác, de a Dunakanyar környező részének is egyetlen fix, rendszeres színjátszó helye. Sikerességét mutatja, hogy már nem egy esetben jegyet sem lehet venni, olyan népszerű és közkedvelt a váciak és a környéken élők körében. „El a kezekkel a kultúrától, el a kezekkel a színház politikai befolyásolásától! Ne akarják rövid pórázon tartani a Váci Dunakanyar Színházat!” – fejeződik be a Fidesz és a KDNP helyi szervezeteinek közös közleménye. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!