Gyönyörűen énekel, kórust és bölcsődét vezet

Faludi Szilvia tíz éve már nem csak hobbi szinten énekel, sokunk szerencséjére. A zene és énekélés szeretetét apukájától örökölte. A családi eseményeken még ma is gyakran van közös produkciójuk.

Hegedülni tanult még gyerekként, de a sors messze zavarta a zenei pályától, kereskedelmi iskolát végzett, majd egy gyárban kezdett dolgozni.

– Nem az én világom volt, hogy gyárban dolgozzak. Azt éreztem, hogy én ennél többre vagyok képes. De tudom, hogy ehhez meg kellett élnem a történéseket. Tanulni kezdtem, leérettségiztem felnőttfejjel, majd főiskolán elvégeztem a csecsemő- és kisgyermeknevelői szakot, mert azt tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék mindenképpen foglalkozni – meséli.

Gondolt egyet és jelentkezett az akkor éppen bővítése alatt álló Kölcsey utcai bölcsődébe, ahová fel is vették és egészen mostanáig ott is dolgozott. Jelenleg a Szegfű utcai bölcsődét vezeti.

Farkas Lívia, a Váci Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének igazgatója már 2014-ben támogatta őt abban, hogy elinduljon a zenebölcsi Vácon is. Azóta is töretlen sikerrel tartja a foglalkozásokat kedden és csütörtökön fél öttől a Kölcsey utcai intézményben.

A zenei nevelés már gyerekkortól fontos – tudjuk ezt mind. Szilvi pedig segít abban, hogy a foglalkozásokon, már akár öt hónapos kortól kezdve átélhessék a kicsik ezt az élményt.

– Ha jól bele gondolunk, azzal, hogy forog a Föld, már annak is van egy ritmusa, és annak is ha járunk. Én úgy gondolom, hogy a mondókák, énekek, a beszédtől kezdve, a mozgáson át mindent facilitálnak, és ez ebben a korban nagyon fontos. Ezt egy Kodály idézettel szeretném meg erősíteni. „Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak a testét adja a gyermekének, lelkét is magából építi fel.” Már prenatális korban hallanak a magzatok 20 hetes koruktól. Ezt a lehetőséget érdemes kihasználni véleményem szerint. A testvéreim és én megkaptuk ezt, de én lettem az egyetlen, akit meg is fertőztek – mondja. Hozzáteszi: és a lányát, aki hegedű tanár lett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

Úgy gondolja, hogy nagyon meghatározó volt életében, hogy a sors egy olyan kolléganő mellé vetette, akitől megtanulhatott sok mindent.

– Úgy érzem, hogy ha nem mellé kerülök tizenkét évvel ezelőtt, akkor pályaelhagyó lettem volna – emlékszik vissza. – Nagyon professzionális kisgyermeknevelő, sokat tanultam tőle, amiért nagyon hálás is vagyok – teszi hozzá.

A sok fellépés és munka mellett Szilvinek arra is van ideje, hogy ismét tanuljon. Nemrég kezdte el a gyakorlatvezető, mentorpedagógusi szakot az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen. Szeretné a gyakorlaton résztvevő hallgatóknak átadni a tudását, segíteni őket, hogy minél jobb kisgyermeknevelővé váljanak.

Ahhoz azonban, hogy minden feladatát teljes erőbedobással meg tudja oldani jó családi háttér is kell, amit ő megkapott. Gyerekei és férje segítik őt mindenben. Nagyon hálás nekik ezért, valamint Farkas Líviának, és Sívóné Cseh Katalinnak is, akik szintén mindenben támogatják őt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ünnepi hangulat különleges szivárvánnyal a váci Kossuth téren

– Félve indultam el ide, a Szegfű utcai bölcsődébe, mikor megkaptam a kinevezésemet, de itt is egy nyitott csapatra találtam. A szülőktől kezdve a gyerekekig, könnyedén elfogadtak.

Szívszorító élmény volt számomra, amikor az idei Esélyegyenlőségi Napon a Tabán utcai Fogyatékosok Napközi Otthonának ellátottjaiból verbuválódott kórus lépett színpadra, Szilvi vezetésével. Olyan jó volt látni, ahogy ott állnak a fiatalok, idősebbek és együtt énekelnek.

– Hat évvel ezelőtt, mikor Farkas Lívi lett az igazgató, akkor mondtam neki, hogy van egy ilyen tervem, hogy kórust szervezzek az ottani gondozottakból. Ő azonnal mellém állt, így kéthetente próbálok velük. Ott olyan közeg van, hogy ha oda belépsz, megszűnik minden, csak ők vannak. Hatalmas élmény, és ha bármilyen problémád volt előtte, azonnal elillan. Az embernek nem is kell nagyobb elismerés, mint az övék – meséli.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

A kórus most Karácsonyra készül, tanulják a dalokat szorgalmasan, hiszen az intézmény ünnepségén fognak legközelebb fellépni, hozzátartozóik előtt. Az ott dolgozó kollégák rengeteg odaadó elhivatottsága, munkája mindig tükröződik a karácsonyi műsoron is.

Az éneklés és a munka mellett azonban más tervei is vannak Faludi Szilvinek, hiszen nemrég egy továbbképzésen Egerben egy csecsemő színházról szóló műhelyfoglalkozáson vett részt. Annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, hamarosan a Zenebölcsit ezzel fogja kibővíteni, kolléganők bevonásával.

Bár az ünnepeket családi körben tölti, de addig sem fog unatkozni. Számos fellépés vár rá, többek között december 5-én a váci hajléktalan szállón fog fellépni az önkéntes délelőtt folyamán, december 7-én pedig Gödön lép fel, szintén egy jótékonysági rendezvényen, majd december 14-én Pesten is énekel a „csemegés” szakszervezeti tagoknak megrendezett karácsonyi műsorán. November 30-án szombaton a főtéren szervezett énekes flash mobon is ott lesz, bölcsődés kollégáival.

Tervei között szerepel azonban, hogy jövő áprilisban ismét egy nagyobb koncertet tart majd. Remélem, hogy sokan ott leszünk a nézők soraiban és tapsolunk majd neki. ♦

Cikkünk a Váci Napló nyomtatott kiadásában 2019. november 29-én pénteken jelent meg.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!