Kismarosi mester nyergét kapta a japán császár

Egy úgynevezett tiszafüredi dísznyerget ajándékozott a magyar miniszterelnök a japán császárnak a hónap elején. Az ajándék apropóját a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója adta, a nyereg pedig a két nép közötti lovas kapcsolatra utal. Ma már csak nagyon kevés mester képes egy ilyen nyereg elkészítésére, a japán császárnak ajándékozott példány Sáfár Benedeknek, a Magyar Népművészet Ifjú Mesterének, kismarosi nyeregkészítő mesternek az alkotása – írta meg a Ripost.

1869-ben, egy évi hajóút után magyar küldöttek érkeztek Japánba. Az akkori delegáció is egy történelmi magyar dísznyereggel ajándékozta meg Meidzsi császárt. Külön érdekesség, hogy a küldöttségnek tagja volt az a Xantus János, aki többek között a budapesti állatkert megalapításáról és nemzetközi kutatóexpedícióiról nevezetes.

A Ripost cikke szerint a japán-magyar lovaskapcsolatokban fontos szerepet játszottak a szigetországba a XIX. század végétől rendszeresen behozott bábolnai magyar tenyészlovak, amelyek nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvendenek mind a mai napig. Csak kevesen tudják, hogy Hirohito császár hosszú éveken át ragaszkodott egy magyar eredetű, Sirajuki névre hallagató lóhoz. A név jelentése japánul Fehér Hó – írja a közeli település honlapja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Sikerült megfékezni a halállomány pusztulását Nógrádon

Az 1890-es évektől a lószállítmányokkal együtt magyar lovas szakemberek is érkeztek Japánba, akik nem kis mértékben hozzájárultak a lovaskultúra és hagyományok fejlődéséhez.

A diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójára időzített magyar ajándékot, az iparművészeti remeknek tekinthető tiszafüredi nyerget a Császári Udvartartás Hivatala köszönettel átvette. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!