Kutatólabor lett a volt verőcei porcelángyárból

Az Iker Holding Kft. az Európai Unió és az állam támogatásával elektronikai kutatólabort épített Verőcén, ahol elsőként egy többfunkciós egészségügyi segédeszköz kifejlesztésére kerül sor. A kutatólabor elektronikai fejlesztések helyszíne lesz, de felszereltsége a kifejlesztett prototípusok kisszériás gyártásra is alkalmassá teszi. A projekthez társfinanszírozásban nyújtott vissza nem térítendő támogatás 199,72 millió forint.

A verőcei székhelyű cég elektronikai kutatólabort és kísérleti gyártóműhelyt létesített a falu valamikori porcelángyárának teljes felújításával. A társaság projektjének a komplexum megépítése mellett egy K+F eredménye is volt, egy több egységből álló, sokfunkciós egészségügyi segédeszköz kifejlesztése. A Medical Center For Elderly And Diseased elnevezésű rendszer prototípusának főbb egységei az élettani funkciókat mérő karperec, a központi konzol, az intelligens gyógyszeradagoló, a külső akkumulátor és annak töltője, továbbá a működtetéshez szükséges mobil applikációk és az intézményi központi szoftver.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A karperec a testhőmérséklet és a pulzus mérése mellett a bőr mikrorezgéseinek és a véroxigén szintjének monitorozására is képes, a segítő személyzettel való kommunikációs funkciók mellett. A rendszer a központi és a kiegészítő egységeivel felszerelve kiváló támasza lehet otthonápolási szolgálatoknak, öregotthonoknak, vagy akár kórházi osztályoknak is. Kiegészítők nélküli verziója lakossági felhasználók számára nyújthat segítséget az idős, vagy beteg családtagok felügyeletében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című, VEKOP-2.1.1-15 jelű felhívás alapján. A támogatott beruházásnak köszönhetően négy új kutatói státusz létesült a társaságnál. Az új kutatólabor pedig olyan infrastruktúrával készült el, amely lehetővé teszi gyakornoki programok, előadások, konferenciák megtartását, vagy kutatói teamek helyben történő együttműködését. (fotó: Gerd Altmann – Pixabay)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!