Matkovich Ilona 2020-ról tárgyalt Rétvári Bencével

Ismét találkozott egymással Matkovich Ilona polgármester és Rétvári Bence országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. „Miközben ültünk egymással szemben, az jutott eszembe, hogy ezen az egyeztetésen ő az állam és én vagyok a város. Az állam tavaly kétharmaddal nyert az országgyűlési választáson, a város idén nyert kétharmaddal az önkormányzati választáson. Kiegyezésre késztető állapot” – írta hétértékelőjében a polgármester a közösségi oldalon.

Hozzátette: „Vácon kívül még számos város nyert idén választást, ezért az államnak és a városoknak meg kell tanulni együttműködni az ország sikeressége érdekében. Bízom benne, elég bölcsek leszünk hozzá, hogy megvalósuljon egy legújabb kori kiegyezés, mert ez az egyetlen útja a haladásnak.”

Matkovich Ilona több témáról is egyeztetett Rétvári Bencével, akivel végigbeszélték a jövő évi terveket. Szó volt a Barokk belváros megújítása elnevezésű projekt beindításának fontosságáról. „Nagyon sürgősen el kellene kezdeni a projekt következő szakaszát, amelybe beletartozik a Görög templom életveszélyessé vált tornyának a fejújítása (amiért már megbüntették a várost) és több belvárosi épület, valamint utca rendbetétele. Mi időben elvégeztük a feladatunkat, levélben kértünk egyeztetést az illetékes minisztériumtól és felvettük a kapcsolatot a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. Egyelőre nem kaptunk választ, ezért kértük országgyűlési képviselőnk közbenjárását” – foglalta össze a polgármester a megbeszélésen elhangzottakat.

Beszéltek még az iskolaváros tornaterem-hiányáról, az új járóbeteg rendelő mielőbbi megépítésének szükségességéről, a félbehagyott férfi kézilabdacsarnok sajnálatos állagromlásáról, és arról, hol érdemes pályázni csapadékvíz-elvezetésre, útépítésre, önkormányzati intézmények felújítására.

A városvezető heti összefoglalójában sok egyéb között ismét szóba hozta a színház ügyét. Jól látszik, hogy egyelőre elég mély a konfliktus, s úgy tűnik, nem tudott kialakulni megfelelő párbeszéd ebben az ügyben. A polgármester szerint ennek az az oka, hogy Kis Domonkos Márk igazgató több médiában is olyan állításokat fogalmazott meg, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. „Ekkor döntöttem úgy, hogy a Munka Törvénykönyve alapján leírom, mi vonatkozik a városi önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ügyvezetői nyilatkozatainak szabályozására. Ha valaki figyelmesen elolvasta, láthatta, hogy csak az öt ügyvezetőt érinti az utasítás, mely szerint az ügyvezető nem ronthatja az önkormányzat jó hírét és nem okozhat erkölcsi, gazdasági hátrányt” – indokolta az elmúlt napokban nagy vihart kavart döntését.

Szerinte, ha jövőre az ideinél kevesebb önkormányzati támogatást kap a színház, ez nem lehetetleníti el a működést. „Az önkormányzati és állami támogatásból a színház jövőre kb. ötvenmillió forinthoz jut, valamint a kulturális TAO-t helyettesítő támogatásból 116,5 millió forintot kapott. Ez azt jelenti, hogy a Váci Dunakanyar Színház 2020-ban kétszázmillió forintos költségvetésből gazdálkodhat, és ehhez jönnek még a pályázati pénzek, amennyiben nyernek” – olvasható Matkovich Ilona összefoglalójában. (fotó: városháza)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!