Matkovich Ilona polgármester: nem szűnik meg a színház

Dörgött az ég, de a villámok még nem csapkodtak a színház körül. Előbb egy közleményük borzolta a kedélyeket, amelyre a városháza válaszolt, majd egy újabb, ezúttal Kis Domonkos Márk által jegyzett állásfoglalás kapott nyilvánosságot, amelyre a városvezetés azt mondta: viták valóban vannak, elsősorban a nehéz pénzügyi helyzet miatt, de ne aggódjon senki: a színház tovább fog működni!

A múlt pénteki pengeváltásra már másnap újabb közleményt adott ki a színház. „Tisztában vagyok azzal, hogy a város költségvetését februárban fogadják el. Ez így volt az előző 7 évben is. De az előző 7 évben október végén már pontos információnk volt a színház költségvetéséről. Jelenleg, december 7-én hozzávetőleges sincs” – írja Kis Domonkos Márk igazgató. „Az említett október 30-i megbeszélésen semmiféle tájékoztatást nem kértek tőlem, s megjegyzem, az ügyben nyilatkozó Ferjancsics László alpolgármester úr ott sem volt ezen a megbeszélésen. Természetesen, ha kérték volna, akkor ezt kötelességemből adódóan megteszem. Egyébként a színház működéséről, gazdasági helyzetéről levélben, illetve egy csaknem 20 oldalas prezentációban tájékoztattam a város vezetőit, a személyes találkozón felül.”

Az igazgató ehhez megjegyzi: „Muszáj megemlítenem azt is, hogy kollégáim minden egyéb – a napi működéshez nélkülözhetetlen – munkájukat félretéve, rengeteg energiát fordítottak arra, hogy a felügyelő bizottság által kötelezett adatszolgáltatásoknak eleget tegyenek, új szabályzatokat készítsenek, ami a későbbiekben minden bizonnyal el fogja lehetetleníteni a működésünket. Ezeken felül olyan szintű havi beszámolókat kérnek, amelyek összeállítása hihetetlen terhet ró munkatársaimra, akik jelenleg azt sem tudják, hogy februárban kapnak-e majd fizetést vagy sem” – írja az igazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Színház: elmaradt a próba - városháza: várják a választ

Befejezésül hozzáteszi: „Határozott véleményem, hogy az önkormányzatnak, mint 100 %-os tulajdonosnak legalább akkora, ha nem nagyobb a felelőssége abban, hogy ne maradjanak el előadások/bemutatók, vagy hogy ne szűnjenek meg munkahelyek, mint az igazgatónak.”

Matkovich Ilona polgármester lapunk érdeklődésére azt mondta: valóban van vita a színházzal kapcsolatban, de szó sincs arról, hogy a városvezetés meg akarja szüntetni. „A Váci Dunakanyar Színháznak Vác Város Önkormányzata a fenntartója, a város fedezi a színház működéséhez szükséges költségek egy részét. Tavaly negyven millió forintot. Ennek az összegnek a mérséklését javasoltam a jövő évre. A mérséklését és nem az elvételét” – ismételte meg a városvezető azt az álláspontját, amit szokásos heti összefoglalójában is leírt.

Megjegyezte: „A Váci Dunakanyar Színház igazgatójának, mint önkormányzati intézmény vezetőjének is feltártam a helyzetet, és az október 30-i személyes megbeszélésünkön kértem tőle egy műsortervet erre az évadra, valamint a tervezett műsorhoz egy költségtervet. Az igazgató ennek a kérésnek a mai napig nem tett eleget, ami azért roppant veszélyes, mert hamarosan tárgyaljuk a jövő évi költségvetést, amelyről a testület februárban dönt.”

A színház a város egyik legnépszerűbb kulturális intézménye. Nyilván mindenki azt szeretné, ha végül az is maradna. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!