Megmenekült a csődtől a kukaholding, javult a helyzet

A tények azt bizonyítják, hogy jogosak a kemény bírálatok, amelyeket az önkormányzatok fogalmaztak meg az elmúlt hónapokban a kukaholdingnak becézett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felé. A céget a kormány azért hozta létre, hogy központosítsa a szemétdíjak beszedését és a társaság végezze a helyi vagy régiós vállalatok finanszírozását, illetve a fejlesztési források szétosztását. Ebből gyakorlatilag alig valósult meg valami, a Vácott is érdekelt Zöld Híd működése például ellehetetlenült, így városunkban is jelenleg a katasztrófavédelem irányítja a szemétszállítást.

A Napi.hu szúrta ki, hogy mintegy fél évvel a számviteli törvényben előírt határidő után a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV, kukaholding) is nyilvánosságra hozta a 2018-as beszámolóját, amiből kiderült: 90,7 milliárd forintos árbevétel mellett 623 millió forintos nyereséggel zárt ugyan az állami társaság, de saját tőkéje és eredménytartaléka egészen gigantikus mínuszba süllyedt. A saját tőke mínusz 23,4 milliárd forint lett, míg az eredménytartalék mínusz 31,9 milliárd forint.

Ugyanakkor a beszámoló szerint a kukaholding tőkehelyzete normalizálódott, így a cég a jövőben is fenn tudja tartani működését. A normalizálódás költségvetési forrásból történt: a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium 26,2 milliárd forinttal emelte meg az NHKV tőketartalékát. „A társaság a rendelkezésére álló MKB Nyrt. folyószámlahitel lehívásával, továbbá az MNV Zrt-től kapott 10 milliárd forint tulajdonosi kölcsön segítségével finanszírozta gazdálkodását. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben tartani tudja a számviteli törvény alapján a számviteli politikájában meghatározott beszámolókészítés határidejét” – olvasható a beszámolóban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Zöld Híd-váltás: már nem váci a társulás elnöke

Mintegy 50 milliárd forint szemétdíjat követel a lakosságtól a kukaholding, miközben nem tartotta be a számviteli törvényt és a NAV is feltárt 359 millió forint áfa adókülönbözetet az állami cégnél. Külső szakértők azt írják, hogy ebben a zavaros helyzetben a szemétdíj-tartozást behajtó cégek profitáltak, elsősorban abból, hogy a kukaholdingnak nem sikerült időben kiküldeni a lakosságnak a számlákat.

A számlákkal elvileg már nem lehet gond: a Magyar Posta tulajdonában lévő EPDB Zrt. nyerte a kukaholding számlaleveleinek kinyomtatására és borítékolására kiírt közbeszerzést 1,5 milliárd forintos ajánlattal. A nyomdának 50 millió darab számlalevelet kell nyomtatnia 2022 tavaszáig: ebből 65 százalék a konkrét számlalevél, 15 százalék felszólító levél, 15 százalék beszedési értesítő, 5 százalék pedig úgynevezett pótlólagos küldemény. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!