Minden magyar banki ügyfél levelet kap januárban

Minden banknak egységes, részletes díjkimutatást kell küldeni az ügyfeleinek január 31-ig a bankszámlához kapcsolódó összes díjról a megelőző öt hónapra vonatkozóan – írja a Portfólió. A részletes kimutatásra ezen túl minden év elején számíthatnak majd a banki ügyfelek. Az Európai Bizottság 2013-ban publikálta a fizetési számla irányelvet, a szabályozást hazánk 2016-ban fogadta el.

A szabályozás – illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III. – átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével.

Jövő januártól egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet minden évben egészre évre vonatkozóan megkapunk ezentúl, a bankok által január végéig küldendő első azonban még csak az utolsó 5 hónap megfizetett díjaira vonatkozik majd. Biztosítják a zökkenőmentes pénzügyi mobilitást a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével, ez egyébként már megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével.

Az ügyfelek a legapróbb díjtételeket összesítve, öt hónap teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást, azaz mindenkinek láthatóvá válnak azok a költségek, amiket a havi számlakivonatukon valószínűleg nem követnek figyelemmel minden hónapban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!