Ne fuss a busz után! A Smart City App segít Dunakeszin

Jól vizsgázott a dunakeszi önkormányzat városi mobil app alkalmazásának új modulja, amely a település buszjáratainak mozgását teszi követhetővé a lakosság számára.  Nem kell többé futni a busz után, csak használni az okos városi applikációt. A téma talán felkelti a váci döntéshozók érdeklődését is, mert városunkban is gyakori probléma, hogy az utasok nem jutnak megfelelő információhoz a helyi buszjáratokkal kapcsolatban. Ám Dunakeszin ennél sokkal többről van szó.

Az InterMap Kft. Smart City App elnevezésű applikációját 2018-ban vezette be a dunakeszi önkormányzat. Az okos telefonokra egyszerűen letölthető DunakesziAPP alkalmazás segítségével bárki folyamatosan értesülhet a város híreiről, a helyi önkormányzat által szervezett programokról, eseményekről. A rendezvények helyszíne térképen is megtekinthető, sőt a telefon naptárába is menthető vagy navigáció kérhető a helyszínre. Az applikációból elérhető a város összes intézménye, kapcsolati adatokkal és térképi elhelyezkedéssel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Nagyon egyszerűen, egyetlen gombnyomással bejelenthető, ha kidőlt fa, megrongálódott közlekedési tábla vagy kátyú veszélyeztetné a település lakóit, de mód van GPS koordinátákkal automatikusan ellátott, fényképes bejelentésekre is. Az észrevételeket a város térinformatikai rendszerén keresztül az önkormányzat munkatársai folyamatosan nyomon követik és intézkednek a megoldás érdekében.

Most ezek a funkciók bővültek a buszjáratok aktuális információit biztosító új modullal.

„A város vezetése számára első számú célkitűzés a településen lakók életminőségének folyamatos javítása. Ebbe értelemszerűen beletartoznak a lakosság tájékozódását megkönnyítő és gondjaik gyors orvoslását elősegítő újszerű megoldások meghonosítására való törekvések”  – szögezte le Sipos Dávid, Dunakeszi város alpolgármestere, aki szerint Dunakeszi polgárainak igen jelentős része veszi igénybe a buszközlekedést, ezért indokoltnak látták, hogy az ő számukra a budapesti BKK futárhoz hasonló alkalmazás révén tegyék egyszerűbbé, kényelmesebbé a menetrendhez való igazodást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

“De természetesen a városi költségvetés lehetőségeit figyelembe véve kellett megoldást találnunk. Az InterMap Kft. egy már meglévő alkalmazását formálta a dunakeszi viszonyokra és az elmúlt egy hónap visszajelzései alapján mondhatom, igen sikeresen” – tette hozzá az alpolgármester.

Az okos közlekedési támogatás hátterében az ún. ForteMap Okos közlekedés modul áll, amely a minden buszon megtalálható GPS nyomkövető valós idejű adatainak felhasználásával teszi lehetővé a városi szakemberek számára a menetrendek szerkesztését, új járatok felvételét. Az alkalmazásban a lakosok élőben követhetik, hogy merre tart az adott járat, megnézhetik a menetrendet, a buszok útvonalát és tájékozódhatnak, hogy mikor ér a busz az adott megállóba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Az okos város koncepció térhódításával lépést tartó fejlesztések eredménye a Smart City App, amely a legkorszerűbb módja a lakosság és az önkormányzatok közötti kommunikációnak. Várhatóan a jövőben több településen és nagyvárosban fognak megjelenni ezek az okos város (Smart City) alkalmazások. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!