Ne fuss a busz után! A Smart City App segít Dunakeszin

Jól vizsgázott a dunakeszi önkormányzat városi mobil app alkalmazásának új modulja, amely a település buszjáratainak mozgását teszi követhetővé a lakosság számára.  Nem kell többé futni a busz után, csak használni az okos városi applikációt. A téma talán felkelti a váci döntéshozók érdeklődését is, mert városunkban is gyakori probléma, hogy az utasok nem jutnak megfelelő információhoz a helyi buszjáratokkal kapcsolatban. Ám Dunakeszin ennél sokkal többről van szó.

Az InterMap Kft. Smart City App elnevezésű applikációját 2018-ban vezette be a dunakeszi önkormányzat. Az okos telefonokra egyszerűen letölthető DunakesziAPP alkalmazás segítségével bárki folyamatosan értesülhet a város híreiről, a helyi önkormányzat által szervezett programokról, eseményekről. A rendezvények helyszíne térképen is megtekinthető, sőt a telefon naptárába is menthető vagy navigáció kérhető a helyszínre. Az applikációból elérhető a város összes intézménye, kapcsolati adatokkal és térképi elhelyezkedéssel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Palóc búcsú és folkfesztivál Balassagyarmaton

Nagyon egyszerűen, egyetlen gombnyomással bejelenthető, ha kidőlt fa, megrongálódott közlekedési tábla vagy kátyú veszélyeztetné a település lakóit, de mód van GPS koordinátákkal automatikusan ellátott, fényképes bejelentésekre is. Az észrevételeket a város térinformatikai rendszerén keresztül az önkormányzat munkatársai folyamatosan nyomon követik és intézkednek a megoldás érdekében.

Most ezek a funkciók bővültek a buszjáratok aktuális információit biztosító új modullal.

„A város vezetése számára első számú célkitűzés a településen lakók életminőségének folyamatos javítása. Ebbe értelemszerűen beletartoznak a lakosság tájékozódását megkönnyítő és gondjaik gyors orvoslását elősegítő újszerű megoldások meghonosítására való törekvések”  – szögezte le Sipos Dávid, Dunakeszi város alpolgármestere, aki szerint Dunakeszi polgárainak igen jelentős része veszi igénybe a buszközlekedést, ezért indokoltnak látták, hogy az ő számukra a budapesti BKK futárhoz hasonló alkalmazás révén tegyék egyszerűbbé, kényelmesebbé a menetrendhez való igazodást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Honismereti Munkáért Emlékérem Zebegény honismereti kutatójának

„De természetesen a városi költségvetés lehetőségeit figyelembe véve kellett megoldást találnunk. Az InterMap Kft. egy már meglévő alkalmazását formálta a dunakeszi viszonyokra és az elmúlt egy hónap visszajelzései alapján mondhatom, igen sikeresen” – tette hozzá az alpolgármester.

Az okos közlekedési támogatás hátterében az ún. ForteMap Okos közlekedés modul áll, amely a minden buszon megtalálható GPS nyomkövető valós idejű adatainak felhasználásával teszi lehetővé a városi szakemberek számára a menetrendek szerkesztését, új járatok felvételét. Az alkalmazásban a lakosok élőben követhetik, hogy merre tart az adott járat, megnézhetik a menetrendet, a buszok útvonalát és tájékozódhatnak, hogy mikor ér a busz az adott megállóba.

Az okos város koncepció térhódításával lépést tartó fejlesztések eredménye a Smart City App, amely a legkorszerűbb módja a lakosság és az önkormányzatok közötti kommunikációnak. Várhatóan a jövőben több településen és nagyvárosban fognak megjelenni ezek az okos város (Smart City) alkalmazások. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!