Önkéntesek napja a hajléktalanszállón

December 5-én, az önkéntesek világnapján – hagyományteremtő szándékkal – nyílt napra várták a hajléktalanszállón az önzetlen segítőket, a partner szervezetek képviselőit.

Ez a nap különösen jó alkalom arra, hogy bárki önkéntes legyen néhány órára, vagy csak egy konkrét feladat elvégzése erejéig – így élt a lehetőséggel Fehér Zsolt és Rozmaring Sándor önkormányzati képviselő is, akik részt vettek a reggeli kiosztásában az intézmény ellátottjai számára.

– Az ENSZ kezdeményezte világnap célja az önkéntes munka fontosságának megmutatása. Olyan emléknap ez, amikor azokat emeljük ki, ismerjük el, akik önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül különféle, mások számára hasznos tevékenységben vesznek részt, természetesen nem csupán ezen a napon, hanem az év bármely időszakában. Már az is ilyen jellegű szolgálat, ha valaki egy kismamának segít felemelni a babakocsit a buszra, vonatra, esetleg bevásárol idős, egyedülálló szomszédjának, elmegy valamilyen betegellátó intézménybe, hogy elbeszélgessen egy magára maradt gondozottal, és még hosszan sorolhatnám a legkézenfekvőbb segítő alkalmakat. Ha a mindennapokban, a családokban ez a hozzáállás szemléletté válik a gyerekek nevelésében, akkor nagyon erős összetartó közösségek tudnak kialakulni, ahol magától értetődővé válik az elesettek iránti felelősségvállalás – mondta Járja Andrea, a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Inotay Gergely alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket, elöljáróban idézve egy bibliai igehelyet János evangéliumából, mely szerint: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.”

– A szociális munkások, az önkéntes segítők a hétköznapok hősei, akik a társadalom közönye, olykor érdektelensége vagy értetlensége mellett, és bizony adott esetben a gondozottak, kiszolgáltatottak oldaláról sem mindig a megbecsülést, elfogadást érezve is fáradhatatlanul, elkötelezetten végzik szolgálatukat. Ez az igazi társadalmi áldozat, az igaz szeretet és elhivatottság. A világnaphoz kötődően az ENSZ közgyűlése 2002-ben újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. Azaz miközben a világ újra és egyre erősebben termeli ki a maga pénzalapú és anyagias gondolkodásmódját, újra és újra megjelenik a mérleg másik oldalán az emberi, a humanitárius szemlélet általános közösségi érdekként – hívta fel a figyelmet a városvezető egy látszólagos ellentmondásra, de sokkal inkább egy elgondolkodtató összefüggésre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A folytatásban Fischer Kornél, a hajléktalanszállói ellátó központ telephely vezetője ismertette az intézmény felépítését, ellátási formáinak – nappali melegedő, átmeneti szálló, éjjeli menedékhely – szolgáltatási tartalmát, az igénybevétel feltételeit, mint fogalmazott, az a cél, hogy minden rászorulót befogadhassanak, de még inkább az, hogy el lehessen indítani őket a kiszolgáltatott élethelyzetből való szabadulás útján.

Dr. Miletics Marcell, a Hajszolt Egyesület elnöke, egyetemi tanár is előadást tartott a nyílt napon, hangsúlyozva: a szociális munkások, az őket segítő önkéntesek feladata röviden összefoglalva a rendelkezésre állás a rászorulók támogatása, felkarolása érdekében.

– A szociális munka akkor lehet sikeres, akkor lehet hatékony, ha a gondjainkra bízottak úgymond sikeressé válnak, azaz kiutat találnak rászoruló élethelyzetükből. Ami most történik ezen a téren, hogy emberek élnek különböző köztereken és mi próbálunk az ő életterükben megjelenni, kvázi vendégként, próbáljuk elősegíteni az életben maradást, felajánlani az ezen már túlmutató segítségeket. Az ellátó intézményekbe való befogadás, az itteni elhelyezés nagyon fontos, de csak tüneti megoldás. Mert hol van annak a lehetősége, hogy a hajléktalan ember újra önálló életvitelre legyen képes, hol van az ellátó rendszerből való fokozatos kilépés infrastrukturális feltételrendszere? Ezen bizony el kell gondolkodniuk a törvényalkotóknak, az önkormányzatoknak is, mert ez a feltétele annak, hogy a hajléktalanellátás ne egy zsákutca legyen. Tulajdonképpen társadalmi szinten ez az igazi kihívás, ennek a helyzetnek a megoldásán kell munkálkodni – szögezte le a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A nyílt napot kulturális műsor is színesítette, Faludi Szilvia énekes előadását hallhatták a résztvevők.

Fontos tudnivaló, hogy a korán beköszöntött rendkívül hideg idő miatt az önkormányzat a Budapesti főúti idősek napközi otthonában plusz éjjeli menedéki férőhelyeket biztosít a hajléktalanellátó központnak, tehát akiknek nem jut hely a Rákóczi téri intézményben, azok itt juthatnak fedél alá éjszakára.

 ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!