Osztrák kisvárost faragna Vácból a polgármester

Osztrák kisvárost faragna Vácból az első női polgármestere, aki százmilliós tartozást örökölt – ezzel a címmel közöl egy hosszabb írást a 24.hu. „Az új polgármester a józsefvárosi mintát követi. Nemcsak abban, hogy lesajnált, inkompetensnek csúfolt jelöltként teremtett maga mögé kényelmes testületi többséget, de abban is, hogy Matkovich Ilona, Pikó Andráshoz hasonlóan, élete jelentős részében újságíró volt” – olvasható a cikkben.

A riportban szó esik a város helyzetéről, a kormánypártok vereségének okairól és arról, hogy a kampányban olyan mélyre süllyedt időnként a színvonal, ami még a sokat tapasztalt helyi politikusokat is meglepte. „Szerintem, sok nőt szólítottam meg, és sok nő vesz rész most is tevékenyen a város életében. Rengeteg ölelést kapok még mindig, ebben is a nők a bátrabbak. Ugyanakkor a névtelen levélírók, Facebook-kommentelők sokkal durvább dolgokat engednek meg maguknak egy nővel szemben, mint egy férfival” – mondja a városvezető. Hozzáteszi, hogy ez a munkában nem akadálya semminek.

Arra a kérdésre, hogy milyen víziója van a városról, Matkovich Ilona ezt válaszolta: „Vác egy barokk város, ezer szálon kötődik a történelmünk Bécshez, miközben nincs osztrák testvérvárosunk. Mária Terézia tudomásom szerint, Pozsonytól keletebbre nemigen járt a Monarchia területén. Kivétel ez alól Buda és Vác, nálunk közel egy hétig vendégeskedett, az ő tiszteletére épült az ország egyetlen diadalíve, a váci kőkapu. A 273 múmialelet szintén egyetlen az országban, erre a felfedezésre tudományos konferenciákat, szimpóziumokat lehetett volna alapozni eddig is, mi ezt szeretnénk most megtenni. Ennél kevesebbre más városok turizmust építenek.

Úgy képzelem el öt év múlva Vácot, mint egy osztrák kisvárost, amelynek erős a polgársága és erősek a gazdasági alapjai. Az öt év képviselőség alatt, látva az előző városvezetés tehetetlenségét, érdektelenségét, annyira megerősödött a hitem, az akarásom, hogy ez a város nem süllyedhet tovább, hogy semmi nem tántorít el attól, hogy egy jól működő várost akarunk csinálni Vácból. Itt születtem, minden ide köt, azt gondoltam, ezt még meg kell próbálnom” – mondta a városvezető. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!