Pénteken jelenik meg a Váci Napló karácsonyi száma

Pénteken jelenik meg a Váci Napló nyomtatott kiadásának idei utolsó, összevont száma, amely a hagyományokhoz híven tartalmazza kiadónk 2020-as falinaptárát is. A lapban több érdekes, az ünnephez és az esztendő végéhez köthető írás is helyet kapott. A karácsonyi köszöntőt Marton Zsolt, nemrég kinevezett megyéspüspök írta.

A Váci Napló bemutatja a börtön új parancsnokát, dr. Füzesi Viktort, aki különleges életutat járt eddig be. Gyermekként az állampusztai büntetésvégrehajtási intézetben látta először a rácsok mögötti világot, bátyja ugyanis ott dolgozott smasszerként, s már akkor elhatározta, hogy ez az ő hivatása. Azóta tudatosan építi karrierjét, Vácra éppen az állampusztai intézet éléről került. Az ezredes szinte minden nap találkozik valamilyen okból több-kevesebb elítélttel. Azt mondja, nagyon magasan van az ingerküszöbe, hiszen pontosan tudja, hogy egy parancsnok egyik legfőbb erénye a türelem. Már pedig ebből egy börtönben nagyon sok kell, akár a fogvatartottakról, akár a fegyőrökről van szó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Terjedelmes interjút közlünk Laczi Saroltával, a művelődési központ nemrég kinevezett igazgatójával, akinek azért nem teljesen ismeretlen ez a világ, hiszen évekig igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. „Igazából nem is a második, hanem az első otthonom a művelődési központ, így igen gyakran előfordul, hogy a kislányom is ide jön iskola után, itt írja meg, tanulja a leckét, hogy aztán valamikor későn este együtt menjünk haza. Hozzáteszem, soha nem tartottam lényegesnek, milyen titulus van a nevem mellett, most sem számít ez. Az a lényeg, és egyben az egyik legsürgetőbb feladat, hogy kiegészítsük az utóbbi időben igencsak megcsappant létszámú szervező csapatot, és így megerősödve vágjunk bele az előttünk álló új feladatokba, az utóbbi évekétől némiképp eltérő, az együttműködést jobban előtérbe helyező, oldottabb munkahelyi légkörben” – mondta terveiről.

Nyilatkozott lapunknak Beer Miklós nyugalmazott püspök is, aki azt mondja, Nagymaroson otthonra talált. Amióta nyugdíjas lett és elterjed ennek a híre, sok barátja hívja fel, bízva abban, hogy több ideje van már. Számos rendezvényen, programon vendég mostanában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A Váci Naplóban bemutatunk a tehetséges, fiatal, Németországban született, de ma már Vácon élő orgonaművészt, aki nemrég megnyert egy rangos versenyt Észak-Írországban. A győzelemért járó pénzdíj mellett lehetőséget kapott, hogy fellépjen New Yorkban, Cambridge-ben, Londonban és Belfastban is. Ivan-Bogdan Reincke jelenleg a Zeneakadémia harmadéves hallgatója. Tervei hosszútávra szólnak. Szeretne sokat koncertezni, korrepetitorként is dolgozni, és kántorként is jelen lenni. Azt mondja, még nem tudja, hol fog élni, itt vagy Németországban, de Magyarországon is van egy otthona.

Lapunk munkatársa egy érdekes beszélgetést folytatott a váci kötődésű Szávai Attila íróval, aki arról beszélt: „Legutóbbi két novelláskötetem már inkább komoly témákat feszeget. A társadalmi folyamatokra is érzékenyebben reflektál. Sokat ad az írói világomhoz, hogy évekig dolgoztam egy napilapnál.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Aki Dárdai Pált szerette volna Vácra leigazolni, de nem engedték neki címmel közöljük kétrészes interjúnk első felét Majnik János labdarúgó edzővel. „Bizonyítottam, hogy vidéken sok a tehetség, de nem foglalkozunk velük, ezért javasoltam az MLSZ felé a kiskörzetek létrehozását országosan kidolgozva – sajnos ez nem talált megértő fülekre. Pedig el lehet képzelni, hová lehetett volna fejlődni, ha a 70-es évek végétől zajlik a tudatos kiválasztás, a képzés, a beiskolázás és a kollégiumi rendszer beindítása az összes vidéki településen” – mondta.

Ezek mellett számos friss hír is olvasható lapunkban, amely az ünnepek után, 2020. január 10-én pénteken jelenik meg nyomtatásban ismét. Addig is itt, online oldalunkon naponta frissülnek híreink, rovataink. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!