Pető Tibor szerint tárgyalni kellene a kormánnyal

Elhamarkodottnak tartja Pető Tibor azt az önkormányzati döntést, amely szerint a város eláll a Szérűskertbe tervezett multifunkciós sportcsarnok megépítésétől, amelyre a kormány mintegy 5 milliárd forintot ígért. A Fidesz-KDNP képviselője szerint még az is támogatható lenne, hogy ezt a pénzt más, ennél fontosabb feladatokra csoportosítsák át a kormány beleegyezésével, ehhez azonban tárgyalni kellett volna az illetékesekkel.

„Sajnálom, hogy ezt a döntést ultimátumszerűen, mindenféle egyeztetés nélkül hozták meg, mert természetesen lehetünk különböző politikai véleményen, gondolhatunk mást a városról, de az lett volna a minimum, hogy legalább egy egyeztetést kezdeményez a város a kormányzattal” – fogalmazott Pető Tibor, aki egyben a Fidesz helyi elnöke is. Hozzátette: a legutóbbi testületi ülésen, ahol a döntés született, volt egy módosító javaslata, de azt nem bocsátották szavazásra. „Nem gondolom, hogy egy képviselőtestületi határozattal, a kormánynak ultimátumot küldve kellene politizálni a jövőben” – fogalmazott a képviselő a Szérűskertben tartott sajtótájékoztatóján.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Pető Tibor bejelentette, levélben kéri majd Matkovich Ilona polgármestert, hogy a testületi határozatot vonják vissza és kezdeményezzenek tárgyalásokat a kormánnyal a korábban megítélt 5 milliárd forint lehetséges átcsoportosításáról.

Bírálta az elfogadott adóemeléseket és az új adók bevezetését is, amelyek bár a cégeket érintik érzékenyen, szerinte ezeket végső soron a fogyasztók, tehát maguk a váci polgárok fogják majd megfizetni. „Nem voltam soha ellene az adóemeléseknek, de az rossz jel, hogy a döntés előtt még a legnagyobb adófizetőkkel sem egyeztetett a városvezetés” – mondta Pető Tibor.

Egy kérdésre válaszolva a képviselő elmondta: megtörténhet, hogy az elállás miatt felszabadult 5 milliárd forintot az időközben drasztikusan megemelkedett építési árak miatt a kormány a város más, kiemelt beruházásainál engedélyezi felhasználni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

A Váci Napló kérdésre Pető Tibor hozzátette: ő a konstruktivitást képviseli továbbra is, s bár nem kapott egyetlen bizottságban sem helyet, ezt elfogadta. Akár a Fidesz helyi politikusaként is tudna felkérés esetén valamiféle közvetítő szerepet vállalni a kormányzat irányába. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!