Színház: elmaradt a próba – városháza: várják a választ

Drámai hangú közleményben vázolja fel a nem túl rózsás jövőt a Váci Dunakanyar Színház vezetése, amely azzal kezdi: „Nagyon súlyos döntést kellett meghoznunk a jelenleg fennálló körülmények között. A következő premierre tűzött darabunkat, Szerb Antal: VII. Olivér olvasópróbáját kénytelenek vagyunk elhalasztani, ez által veszélybe kerülhet az előadás bemutatása is” – írják, s a lépést a pénzügyi bizonytalansággal indokolják. A városháza viszont azt írja válaszában: „Mindeddig példátlan, hogy egy városi tulajdonú szervezet olyan mondatot tulajdonít a polgármesternek, melyet az nem írt le. Márpedig olyat a polgármester nem állított, hogy jövőre nem tudja biztosítani a színház támogatását. A nevezett bemutató, illetve olvasópróba elmaradásáról – meglepetésünkre – csak az országos sajtóból értesültünk.”

„Kénytelenek vagyunk elhalasztani a következő bemutatónk, Szerb Antal: VII. Olivér mára tervezett olvasópróbáját, ezáltal veszélybe kerül az előadás bemutatása is. Azért kellett meghozni ezt a súlyos döntést, mert többszöri egyeztetés után sem kaptunk választ a fenntartónktól, Vác Város Önkormányzatától, hogy mi a céljuk a színházzal, számíthatunk-e a támogatásukra a 2020-as évben. Az egyetlen dolog, amire jelenleg támaszkodni tudunk, Polgármester Asszony Facebook posztja, amelyben arról ír, hogy úgy látja, a színház támogatását jövőre nem tudja biztosítani” – olvasható a színház közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Hozzáteszik: többször is tájékoztatták a város vezetését, hogy a 40 millió forintos önkormányzati támogatás megvonásával a színház jogszabály szerint elesik az 50 millió forintos normatív állami támogatástól, ami véleményük szerint további pályázati lehetőségeiket is negatívan befolyásolhatja. „A bizonytalanság ebben a pillanatban a próbafolyamatot érinti, de amennyiben megvonják az önkormányzati támogatást, meghiúsulna a bemutató, az felborítja a 2019/2020-as évadtervünket, veszélybe sodorja a kiemelt státusz megtartását, a saját társulat alapítását, sőt a színház fennmaradását is” – állítják.

A közleményben megemlítik, hogy már eddig is nagyon sok munkát fektettek a Szerb Antal darab színpadra állításába. Ha elmarad az előadás, az leginkább a nézők számára jelent kárt. „Őszintén reméljük, hogy a fenntartó részéről a kommunikáció hiánya csak átmeneti. Bízunk abban, hogy a városvezetés számára fontos, hogy legyen a településnek színháza. Amennyiben két héten belül el tudjuk kezdeni a próbafolyamatot, a fent vázolt negatív következmények elkerülhetővé válnak, erre való tekintettel várjuk a tisztelt képviselőtestület mihamarabbi megnyugtató tájékoztatását a színház jövőjét illetően” – zárul a közlemény.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Kérésünkre a városháza reagált a színház álláspontjára. „Egy önkormányzati intézmény felelős vezetőjének tudnia kell(ene), hogy a város költségvetése főleg januárban alakul ki, és februárban kerül elfogadásra. Emiatt kért a városvezetés még október 30-án tájékoztatást a színház igazgatójától az évad tervezett programjáról és ennek részletes költségvetéséről. A színházigazgató azonban több, mint egy hónapja nem hajlandó megküldeni ezeket. Az önkormányzat mindent megtesz a színház működésének biztosításáért, de az átvett katasztrofális pénzügyi helyzet miatt fontos lett volna, hogy – hasonlóan a többi önkormányzati fenntartású intézményhez – a színháztól is részletes tájékoztatást kapjon” – áll a válaszban.

Hozzáteszik: „A Váci Dunakanyar Színház továbbra is működni fog, ám az előadás(ok) elmaradása a színházvezetés felelőssége, ahogyan a korábbi sorozatos jogszabálysértéseik is” – zárul a városháza válasza. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!