Többlettámogatás a kormánytól: a színháznak is jutott

Milliárdokat adott a kormány többlettámogatásként a hazai kulturális élet legfontosabb szereplőinek: színházaknak, zenekaroknak, egyesületeknek. Milliós támogatáshoz jutott ily módon a Váci Dunakanyar Színház, a Váci Civitas Művészeti Egyesület, a Vác-Deákvári Katolikus Egyházközség, néhány százezer forintot kapott a Madách Imre Művelődési Központ.

Összesen 500 millió forinttal több jutott a budapesti teátrumoknak, mint a korábbi években. A kormány a vidéki színházaknak mintegy 30 százalékkal, a független alternatív színházaknak mintegy 20 százalékkal nyújtott több forrást. A táncművészeti szervezetek kétszer, a zeneművészeti szervezetek pedig háromszor több támogatást kaptak, mint az előző esztendőben – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szijjártó: elkészült ezer világszínvonalú lélegeztetőgép Vácott

A kulturális tao-támogatást felváltó előadó-művészeti többlettámogatási rendszer alapvetően két elemből áll: egyrészt az alapműködést kiegészítő, igénybejelentésen alapuló támogatásból, másrészt a kiemelt kultúrpolitikai programok célzott dotációjából. Az állam nem cél nélküli forrást, hanem feladathoz kötött támogatást nyújt az új rendszerben. Ezek feltételrendszerét a nyilvános felhívás tartalmazza: a 2019-ben azok a regisztrált előadó-művészeti szervezetek igényelhettek támogatást, amelyek korábban tao-támogatást ténylegesen felhasználtak.

Ezeken túl az államtitkárság – a nagyszámú szakmailag indokolt kérelemre tekintettel – különösen indokolt esetben lehetőséget biztosított egyedi kérelem alapján, a fenti kritériumokon túl is támogatásra, amennyiben az unikális előadó-művészeti vállalások megvalósítását tűzte ki célul. E méltányossággal a döntéshozó az előadó-művészeti szolgáltatások körének szélesítését és színesítését kívánta elősegíteni. A kiemelten értékteremtő szervezetek az előző évekhez képest magasabb támogatásban részesülnek, mivel feladatkörük is jelentősen bővül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hétfőtől újabb KISS emeletes vonat áll forgalomba a váci vonalon

Az előadó-művészeti többlettámogatást kizárólag olyan szervezetek, alkotói közösségek kapták a 2019-es esztendőben, amelyek az előadó-művészet megújítása, fejlesztése érdekében nyújtottak be alaptámogatási kérvényt, tematikus pályázatot, vagy egyedi kérelmet, valamint azok a szervezetek, amelyek az EMMI fejezeti kezelésű előirányzatok gazdálkodási, kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatának megfelelnek.

A váci pályázók közül a Madách Imre Művelődési Központ mintegy 500 ezer forinthoz jutott az Agyagos kezek nevű képzőművészeti tábor megszervezéséhez. A Váci Civitas Művészeti Egyesület 16 millió 665 ezer forintot kapott ezúttal, míg egy másik pályázatukkal 10 millió forintot nyertek el. A Vác-Deákvári Római Katolikus Egyházközségnek is sikeres volt a pályázata, nekik 3 millió forintot utalt át a minisztérium.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szijjártó: elkészült ezer világszínvonalú lélegeztetőgép Vácott

A városi kulturális szervezetek közül a legtöbb támogatást különböző címeken a Váci Dunakanyar Színház kapta ezúttal. Több döntési listában is megtaláljuk a nevüket, így végül több mint 107 milliós többlettámogatást kapott az intézmény a kormánytól. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!