Vasúti utasjogok idehaza: elnapolva öt évvel

Egy évszámot cserélt ki a kormány egy éppen 10 évvel ezelőtt hozott rendeletben, de ezzel 5 évvel eltolta a vonaton, így a váci vonalon utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségét. Ezek körébe tartoznak a késésekkel kapcsolatos szolgáltatások is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a 2009 december elsején elfogadott rendeletet módosítja – szúrta ki a Napi.hu. Az eredeti rendelet alapja az utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló 2007-ben hozott uniós EK-rendelet volt.

Az akkori magyar kormány a vonaton utazók jó pár jogának érvényesítésére a 2019. december 4-i határidőt szabta meg, tehát csak ezt követően lehetett volna érvényesíteni a jogokat. A mostani rendeletében viszont a kormány ezt a határidőt kitolta 2024. december 4-re.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Igazi varázslat volt hétvégén a Gyadai-réten

A szóban forgó utasjogok körébe tartozik az, hogy ha a vonat késve érkezik vagy indul, akkor a vasúttársaságnak – vagy az állomás üzemeltetőjének – folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről. Hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani  ételeket, frissítőket, szállást, amennyiben a késés miatt egy vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé.

Az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.

A vasúttársaságnak és az állomások üzemeltetőinek kötelessége, hogy a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők számára az állomás, a peronok és a járművek elérhetők legyenek. A vonat személyzetének pedig térítésmentesen kell segítséget nyújtania ezen személyek le- és felszállásához. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!