A “birkák” dolgoznak, a milliárdosok gazdagodnak

Az elbirkásított emberiség és a bolygó kifosztása folytatódik: a világ milliárdosainak a száma az elmúlt évtizedben megduplázódott, a 2153 milliárdos vagyona a 4,6 milliárd legszegényebb ember vagyonával egyenlő – hívta fel a figyelmet az Oxfam nemzetközi civil szervezet. Az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentése egy nappal a davosi világgazdasági fórum kezdete előtt jelent meg.

Az Oxfam számításai szerint a világ leggazdagabb egy százaléka kezében annyi pénz van, mint amennyi a 6,9 milliárd legszegényebb földlakó összvagyona. A világ 22 leggazdagabbjának pedig több a pénze, mint az összes afrikai nőnek. A szervezet számításai szerint, ha a világ leggazdagabbjai 10 éven át 0,5 százalékkal több adót fizetnének, akkor 117 millió új munkahely jöhetne létre az oktatásban és az egészségügyben világszerte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Népszámláló biztosok jelentkezését várják

Amitabh Behar, az Oxfam India vezérigazgatója a Reutersnak azt mondta, hogy tovább nyílt az olló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, és hogy a kormányoknak lépéseket kell tenniük a különbség szűkítésére.

Amitabh Behar szerint a nők és a lányok azok közé tartoznak, akik a legkevesebbet profitálnak a jelenlegi gazdaságból.

A kormányoknak biztosítaniuk kellene, hogy “a vállalatok és a leggazdagabbak megfizessék az adók rájuk eső részét, és az államoknak növelniük kellene a befektetéseket a közszolgáltatások és az infrastruktúra területén” – tette hozzá Oxfam India vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!