A „birkák” dolgoznak, a milliárdosok gazdagodnak

Az elbirkásított emberiség és a bolygó kifosztása folytatódik: a világ milliárdosainak a száma az elmúlt évtizedben megduplázódott, a 2153 milliárdos vagyona a 4,6 milliárd legszegényebb ember vagyonával egyenlő – hívta fel a figyelmet az Oxfam nemzetközi civil szervezet. Az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentése egy nappal a davosi világgazdasági fórum kezdete előtt jelent meg.

Az Oxfam számításai szerint a világ leggazdagabb egy százaléka kezében annyi pénz van, mint amennyi a 6,9 milliárd legszegényebb földlakó összvagyona. A világ 22 leggazdagabbjának pedig több a pénze, mint az összes afrikai nőnek. A szervezet számításai szerint, ha a világ leggazdagabbjai 10 éven át 0,5 százalékkal több adót fizetnének, akkor 117 millió új munkahely jöhetne létre az oktatásban és az egészségügyben világszerte.

Amitabh Behar, az Oxfam India vezérigazgatója a Reutersnak azt mondta, hogy tovább nyílt az olló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, és hogy a kormányoknak lépéseket kell tenniük a különbség szűkítésére.

Amitabh Behar szerint a nők és a lányok azok közé tartoznak, akik a legkevesebbet profitálnak a jelenlegi gazdaságból.

A kormányoknak biztosítaniuk kellene, hogy „a vállalatok és a leggazdagabbak megfizessék az adók rájuk eső részét, és az államoknak növelniük kellene a befektetéseket a közszolgáltatások és az infrastruktúra területén” – tette hozzá Oxfam India vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!