A sződligetiek is tiltakoznak a veszélyes hulladékok miatt

Sződliget Nagyközség Önkormányzata – egyetértve a felé nyilvánított lakossági jelzésekkel – ezúton is kinyilvánítja a gödi Samsung-terjeszkedéssel összefüggő aggályokkal kapcsolatos egyetértését.  Egyúttal jelezzük: támogatjuk a gödi városvezetés problémákat tisztázandó erőfeszítéseit és szolidárisak vagyunk a gödi polgárokkal – olvasható a szomszédos település vezetője, Juhász Béla polgármester által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

„Másokkal együtt a sződligeti lakók is félnek a közelükben folyó, a környezetvédelmi aggályokra – véleményünk szerint – elégtelen megoldást kínáló terjeszkedéstől, a nagyságrendekkel megnövelendő veszélyes anyag előállítási és tárolási kapacitástól. Elképesztőnek tartjuk, hogy míg az országvezetők demagóg módon klíma- és környezetvédelmi intézkedésekről beszélnek, engedély születhet ma hazánkban arra, hogy alig száz méterre lakóházaktól 660 tonna veszélyes anyagot és 200 tonna tűzveszélyes elektrolitot tárolhassanak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tűzveszélyes anyagot szállítanak majd az M2-esen?

Polgármesterként továbbítom önkormányzatunk azon elhatározását, hogy a cég roppant nagy veszélyeket hordozó elképzeléseit, továbbá terveit a jelentős kapacitásnövelésre semmilyen módon nem fogjuk támogatni, nem biztosítunk területet, épületet, építkezési lehetőséget például az ottani munkaerőigényt biztosító munkásszállás létrehozására. Valamint nem adjuk meg a lehetőséget a sződligeti tulajdonú utakon, közterületeken az itt élők komfortérzetét rontó terhelés megnövelésére” – áll a közleményben.

A Samsung gyárban korábban tévékhez képcsöveket gyártottak, majd bezárták az üzemet. Nemrég újranyitották és elektromos autókba szerelhető akkumulátorokat kezdtek el gyártani. A cég terjeszkedik is, ennek érdekében a szomszédos telken több hektárnyi erdőt vágtak ki engedély nélkül, amiért környezetvédelmi szervezetek is tiltakoztak.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatban már korábban nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, amellyel mi is foglalkoztunk. Az új létesítményben összesen 200 tonna elektrolit tárolását tervezik 20 köbméteres tartályokban. A tárolni tervezett elektrolit egy tűzveszélyes folyadék, aminek a tűzveszélyes tulajdonságát elsősorban a dimetil-karbonát és annak rokon vegyületei adják. A Samsung ígéri: a tervezett új létesítmény megépítésével együtt minden olyan védelmi rendszert is kiépítenek, amely a maximális tárolási biztonságot szavatolja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kisebb tűz keletkezett a gödi Samsung-gyárban

A gyár újranyitásához a magyar kormány támogatást adott a multi cégnek, ennek jogosságát az Európai Bizottság vizsgálja. Az Európai Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár-e. E tekintetben a bizottság meg fogja vizsgálni, hogy – az iránymutatásokba foglalt feltételeknek megfelelően – közvetlenül a magyar állami támogatás hatására döntött-e a Samsung SDI magyarországi beruházásáról, vagy azt akár állami támogatás nélkül is megvalósították volna. A bizottságnak a tekintetében is kételyei vannak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, és hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, valamint az sem zárható ki, hogy az állami támogatás eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek át Magyarországra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!