Gőzerővel zajlik a Lázár Ervin Program

Már javában zajlik a Lázár Ervin Program a Váci Tankerületi Központ intézményeiben. A Program keretében szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a kormány a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

A Lázár Ervin Program keretében elsőként a Váci Tankerületi Központ Váci és a Szobi járása köznevelési intézményeinek 3. osztályos tanulói – több mint 900 diák – a Váci Dunakanyar Színházban A csillagszemű című előadást tekinthették meg tavaly decemberben. Az előadás nagy sikert aratott a gyerekek és pedagógusok körében egyaránt.

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertjei szintén még 2019 decemberében elkezdődtek. Ekkor a Szentendrei járás nem Szentendre területén lévő intézményeinek általános iskolásaihoz – közel 500 diákhoz – látogatott el a zenekar 4 zenésze egy interaktív osztálytermi hangverseny- és hangszerbemutatóval. Ez a programsorozat 2020 januárjában folytatódott, amikor a Váci és Szobi járás nem Vácott lévő intézményeibe látogattak el a zenészek, hogy valódi zenei élményhez juttassák a majd 500 negyedikest. Az osztálytermi hangversenyek 2020. január 17-én zárulnak. A váci és szentendrei 4. osztályos diákok 2020. február 13-án és 14-én hallgathatják meg a 35 fős szimfonikus zenekar játékát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A Váci Tankerületi Központhoz tartozó három járás 6. osztályos diákjai közül közel hétszázan már januárban megtekinthetik a Fővárosi Nagycirkusz Fesztivál+ című előadását. Az első előadás időpontja 2020. január 22.

Az 1. osztályos váci és szentendrei diákok január 27-én és 28-án az Aranyszamár Színház előadásában A kis hableány című darabot láthatják. A váci oldalon a Madách Imre Művelődési Központ, Szentendrén a Pest Megyei Könyvtár szolgál az előadás helyszínéül. A két településről összesen 774 kisgyermek, köztük több, nem állami intézmény tanulója is részt vesz az előadáson.

A többi iskolás sem marad le a programról, folyamatosan lesznek előadások, hogy minden általános iskolás ebben a tanévben legalább egy kulturális élménnyel gazdagabb legyen. A 2019/2020-as tanévben várhatóan 2020. április 30-ig tart majd a Lázár Ervin Program.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A Váci Tankerületi Központ azon huszonkét kiemelt tankerület közé tartozik, amelyek területén kőszínház található. Ezért saját tanulói színházi élményhez való juttatása mellett menedzseli a Balassagyarmati Tankerületi Központ Rétsági járása, valamint a Dunakeszi Tankerületi Központ Aszódi és Dunakeszi járása 3. és 5. osztályos iskolásainak a Váci Dunakanyar Színház előadásaira történő eljutását is.

A Lázár Ervin Programra a kormány évente 5,5 milliárd forintot szán – írja az edukanyar.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!