A vasút megtriplázza a jegykiadó automaták számát

A vasúttársaság 375 új, a korábbiaknál strapabíróbb, korszerűbb jegykiadó automata beszerzését és az online jegyvásárlási lehetőségek megújulását jelentette be Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója. A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számos más újdonság is várható a vasút háza táján, ezek nagy része a váci vonalon utazókat is érinti. 

A MÁV-START 2020-ban 375 új automatát üzemel be a budapesti főpályaudvarokon és az elővárosi állomásokon, megállóhelyeken. Száz készülék kizárólag bankkártyás, míg 275 vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas lesz. A korábbiaknál strapabíróbb, korszerűbb, a jegyvásárlás és az utastájékoztatás szétválasztása érdekében kétmonitoros, új berendezések üzembeállítása mellett kiemelten fontos, hogy a vasúttársaság a meglévő 178 automatát is fejleszti.

Az elővárosból leszerelt eszközök jelentős módosítás és karbantartás után, új helyszíneken, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokon és megyeszékhelyeken, valamint a balatoni vonalakon szolgálják majd az utasok kényelmét.

Az új automaták beszerzéséről szóló szerződés 2020. január 30-án lép hatályba. A beszerzés összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-START.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: napjainkban a jegyek 60 százalékát jegypénztárban, 40 százalékát online felületen, MÁV applikáción keresztül, illetve jegyautomatákból veszik az utasok. “A MÁV jelenleg 178 automatát üzemeltet, ezt a számot megtriplázzuk év végére. Az új automaták próbaüzeme március végén megkezdődik a Keleti és a Nyugati pályaudvaron. A sorozatgyártás a próbaüzem tapasztalatait is figyelembe a nyár elején indul, hetente 15 új automatát helyezünk üzembe. A telepítés év végére befejeződik be. A webes jegyvásárlói és utastájékoztatási felület az ELVIRA 2020-ban teljesen megújul, mind a felhasználói felület tekintetében, mind működésében” – mondta az elnök-vezérigazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Hiszek abban, hogy érdemes a régit az újjal összehozni” – interjú Csepregi Évával

Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója kifejtette: a jelenleg működő 178 jegyautomata rendelkezésre állása meghaladja a 90 százalékot, de a cél az arány további javítása. Mint mondta, az új, modernebb berendezések távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, vandálbiztosak, antigraffiti-bevonattal látják el őket, és időjárásállóak is, továbbá 28 esőbeállót is telepítenek a készülékekhez. Hozzátette: az automaták a kezelőfelület mellett egy további képernyőt is tartalmaznak, amelyen információkat, reklámokat, illetve havaria helyzeti közleményeket is megjelentetnek majd. A berendezések rendelkeznek vonalkód-leolvasóval is, így akár a megvásárolt bérlet utáni számlát is ki lehet nyomtatni.

Megújul az ELVIRA is

2015-től kezdte el a MÁV-START az értékesítési rendszerének modernizálását, melynek révén egy központi háttérrendszer szolgálja majd ki az összes jegyértékesítési felületet. Ezen a központi rendszeren keresztül működnek már az állomási pénztárak, a postai vasúti jegyvásárlói modulok, a partneri pénztárak , a vonatfedélzeti értékesítés és a MÁV applikáció is. A tervek szerint a MÁV-START idén ebbe a jegyértékesítő rendszerbe bevonja a jegykiadó automatákat és az online webáruházat is. Ennek részeként 2020 első félévének végére, béta üzemben, a MÁV weboldalán lehetőség lesz egy teljesen megújult felületen a belföldi jegyvásárlásra.

A pilot jellegű működés célja, hogy több ezer felhasználó visszajelzéseit feldolgozva a kezdeti hibákat, módosításokat gyorsan végrehajthassák a fejlesztők.

A belföldi jegyek vásárlását követően a webáruház kibővül a nemzetközi jegyek vásárlási lehetőségével, majd a bérletvásárlással is. A központi rendszer biztosítja, hogy a MÁV applikációba és az új webes megoldásba azonos regisztrációval lehet belépni. Az átjárhatóságot fokozatosan bővíti ki a MÁV-START a két rendszer között az elérhető funkciók területén is, így például a tervek szerint a MÁV applikációból is megkapják a vásárlók majd pdf formában a jegyet, illetve fordítva is, a webáruházban vásárolt jegy is betöltődik a regisztrált felhasználó fiókjába az applikációban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Hiszek abban, hogy érdemes a régit az újjal összehozni” – interjú Csepregi Évával

MÁV app – már Iphone-okon is

Az időigényesebb pénztári jegyvásárlással szemben, a jegykiadó automaták gyors jegyváltási megoldása mellett egyre népszerűbb a MÁV app is, melynek regisztrált felhasználói száma napjainkban már meghaladta a 277 ezret. A mobilalkalmazáson keresztül vásárolt jegyek száma az elmúlt egy évben négyszeresére emelkedett: az app segítségével 2018-ban „még csak” 880 ezer jegyet vásároltak, míg 2019-ben már 4,6 milliót; 2019 végére már tartósan, azaz három egymást követő hónapban meghaladta a félmilliót. Sőt, az év első bérletvásárlási hulláma felülmúlta a várakozásokat, januárban 20 nap alatt több bérletet vásároltak a MÁV alkalmazás segítségével, mint egész decemberben.

A további fejlesztéseknek köszönhetően, február közepétől már az iOS rendszerrel rendelkezők is tudnak majd bérletet vásárolni.

A MÁV-START eltökélt a további fejlesztések mellett, például, hogy a menetrend szerinti indulási idejénél később is megváltható legyen a menetjegy azokra a vonatokra, amelyek a menetrendtől később indulnak. A fejlesztések között szerepel, hogy nem kell majd külön regisztráció az internetes jegyvásárlási felülethez és a MÁV applikációhoz – ezeket egységesíti a vasúttársaság, valamint tovább fejlődnek az alkalmazáson belüli utastájékoztatási funkciók is. Emellett fontos fejlesztési irányvonal a nemzetközi menetjegyváltás lehetősége is, amelyre elsőként a Budapest–Bécs viszonylaton számíthatnak az utasok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Hiszek abban, hogy érdemes a régit az újjal összehozni” – interjú Csepregi Évával

Ezek a kényelmes és gyors megoldások az utasok megelégedésén felül a vasúttársaság pénztáraiban fáradhatatlanul dolgozó több ezer kollégának is könnyebbséget jelentenek – hangzott el a sajtótájékoztatón. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!