Amikor a robotika beépül az általános iskolai oktatásba

Mint arról korábban beszámoltunk már, a Klebelsberg Központ Új vagy működő jógyakorlat tárgyú pályázati kiírására született meg a Váci Tankerületi Központ programja, amelyben 12 pedagógust képeztek a robotika alapjaira. A több mint 15 órás szakmai műhely célja az volt, hogy a tanárokat felkészítsék arra, hogy a diákokat ma annyira érdeklő újfajta informatikai ágazatot oktatni is tudják – írja az edukanyar.hu.

Varga Judit, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola informatika szakos tanára is részt vett a továbbképzésen, amely szerinte egyedülálló volt számukra, hiszen az elmúlt harminc évben hasonló oktatásban nem volt részük.

Jelenleg több diákommal járunk továbbra is robotika szakkörre, a harmadik félévet kezdtem a haladókkal. Emellett pedig egy kezdő csoport is részt vesz Vidra András óráin – mondja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Az iskola nemrég új eszközöket kapott a Váci Tankerületi Központtól, mellyel már a robotika alapjaival is megismertetheti a diákokat.

Az új eszközökkel lehetőségünk nyílt, hogy órai keretekbe is beépíthessük a robotikát. Vannak gyerekek, akiknek nem ismeretlen ez a terület, hiszen otthon van már ilyen eszközük. Így sokkal jobban le lehet kötni őket és látványosabb is, hiszen egy eszközt tudnak vezérelni programozással.

A nagyobbak már Microbit (ez egy kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal, LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával), a kisebbek pedig a Bee-Bot (egy padlórobot, amely programozható gombokkal, és így egy pályán tud közlekedni) segítségével ismerkedhetnek a robotikával.

Nagyon örülök, hogy új eszközöket kaptunk. Látom, hogy ennek segítségével a gyerekek egymást is motiválják, segítik, lelkesednek és csapatként dolgoznak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

De nem csak a robotika nyerte el a fiatalok tetszését, hanem a drónprogramozás is. Tavaly az iskola csapata is részt vett a Sződligeten megszervezett országos versenyen. Annyira fellelkesültek a diákok, hogy az iskola igazgatója támogatásával vásároltak egy drónt. Emellett pedig egy LEGO robotot is sikerült beszerezniük, így novemberben már a Piarista Gimnáziumban megszervezett robot szumó bajnokságon is részt vehettek, ahol elsők lettek.

Varga Judit szerint ezen felbuzdulva, annyira belelkesültek a diákjai, hogy úgy döntöttek készülnek az országos robotprogramozó versenyre is, hogy idén már az indulók között lehessenek, melyet ő is támogat. Ehhez azonban szükségük van még egy pályára, hogy gyakorolhassanak.

– Engem nem csak a tanulók lelkesedése motivál, hanem Vidra András, a Váci Tankerületi Központ informatikusa is, aki kitartó lelkesedéssel oktat minket tanárokat és nagy türelemmel, odaadó figyelemmel irányítja a gyerekek munkáját – mondta végül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Ebben a tanévben is folytatódik a tankerületben a robotikaképzés, egy haladó és egy kezdő csoport is indult már. Az oktatáson számos általános iskolás vesz továbbra is részt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!