Az új OKJ-ból szakmák százai maradtak ki

Most kezd kézzelfoghatóvá válni a szakképzési reform: több száz szakma, köztük számos gyorsan elvégezhető és elhelyezkedést biztosító képesítés eltűnik jövőre a kínálatból, vagy pedig hosszabb idő alatt és emiatt drágábban lehet majd elsajátítani. A megszűnő szakmák közt olyan képesítések is vannak, amellyel bíró szakemberek foglalkoztatását továbbra is jogszabályok írják elő.

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt – írta a Világgazdaság. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Viszlát sok +++, ha nem győzöd már számolni, nem baj, nem is kell ezután

A lap a tanfolyamokj.hu gyűjtése alapján egy listát is közöl azokról a szakmákról, amelyek az idei év után már semmilyen más formában, sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben nem lesznek választhatók, és nem lettek összevonva más szakképzéssel.

Az OKJ változásával számos olyan képzés is eltűnik, melynek szükségességét jogszabály írja elő. Ilyen a társas-házkezelő vagy a tűzvédelmi előadó képzés.

Több olyan szakma is kikerült a jegyzékből – a targoncavezető, a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PLC programozó vagy a személy- és vagyonőr képzés – melyet rövid idő alatt meg lehetett szerezni, és a munkaerőpiacon is könnyen el lehetett vele helyezkedni – összegzi az infostart.hu ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Viszlát sok +++, ha nem győzöd már számolni, nem baj, nem is kell ezután
NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!