Az új OKJ-ból szakmák százai maradtak ki

Most kezd kézzelfoghatóvá válni a szakképzési reform: több száz szakma, köztük számos gyorsan elvégezhető és elhelyezkedést biztosító képesítés eltűnik jövőre a kínálatból, vagy pedig hosszabb idő alatt és emiatt drágábban lehet majd elsajátítani. A megszűnő szakmák közt olyan képesítések is vannak, amellyel bíró szakemberek foglalkoztatását továbbra is jogszabályok írják elő.

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt – írta a Világgazdaság. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

A lap a tanfolyamokj.hu gyűjtése alapján egy listát is közöl azokról a szakmákról, amelyek az idei év után már semmilyen más formában, sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben nem lesznek választhatók, és nem lettek összevonva más szakképzéssel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az OKJ változásával számos olyan képzés is eltűnik, melynek szükségességét jogszabály írja elő. Ilyen a társas-házkezelő vagy a tűzvédelmi előadó képzés.

Több olyan szakma is kikerült a jegyzékből – a targoncavezető, a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PLC programozó vagy a személy- és vagyonőr képzés – melyet rövid idő alatt meg lehetett szerezni, és a munkaerőpiacon is könnyen el lehetett vele helyezkedni – összegzi az infostart.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!