Bocsánatkérést várnak, hamarosan kiderül a válasz

Bocsánatkérésre szólítják fel a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői Matkovich Ilona polgármestert, az önálló képviselői indítványként előterjesztett határozati javaslatot ma, a reggel nyolc órakor kezdődött önkormányzati ülésen vitathatják meg. Emellett további két témában is megszólították a városvezetőt az ellenzéki csoport tagjai, akik hétfő délutáni sajtótájékoztatójukon indokolták meg javaslataikat.

A bocsánatkérésére pedig azért lenne szükség, mert úgy mondták fel a kormánnyal kötött szerződést a multifunkciós csarnok építésével kapcsolatban, hogy a döntéshez nem rendelkeztek megfelelő és megalapozott információkkal – indokolta az előterjesztés Mokánszky Zoltán.

Matkovich Ilona polgármester az országos sajtóban többször utalt arra, hogy ilyen volumenű sport- és rendezvénycsarnok esetében figyelembe kell venni a gazdasági, fenntarthatósági szempontokat, valamint azt is, hogy milyen kapacitáskihasználtsággal üzemelne ez a létesítmény, illetve arra, hogy az önkormányzatnak előre kell látni pontosan a megvalósulandó beruházás későbbi költség kihatását. Hatástanulmány, pontos számítás azonban nem készült, ezzel megtévesztve a képviselőtestületet, készült el a támogatási szerződés megszüntetésére vonatkozó előterjesztés, amely a város és az önkormányzat érdekeit sérti” – fogalmazott Mokánszky Zoltán.

Pető Tibor bejelentette: még két önálló indítványt terjesztettek be, az egyik szerint a polgármesternek tárgyalásokat kellene kezdeményeznie Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel amiatt, mert a fővárosban az autósforgalom korlátozására behajtási díjat vezetnének be és bizonyos, nagyon szennyező járműveket kitiltanának a belsőbb kerületekből.

„A Vácról Budapestre ingázó munkavállalók védelme érdekében javaslatot teszünk arra vonatkozóan, hogy a képviselőtestület kérje fel Matkovich Ilona polgármestert, hogy levélben keresse meg és folyasson tárgyalásokat Karácsony Gergely főpolgármesterrel a behajtási díj bevezetésére vonatkozó jogszabály bevezetését ellenezve, illetve kéri, hogy minden, Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatott egyeztetés során vesse fel, hogy Vác tiltakozik ezen tervekkel szemben” – mondta Pető Tibor.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a harmadik előterjesztésben az általuk „szájzár-rendeletnek” a visszavonását követelik, mert az indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a szólásszabadságot. Mindhárom indítvány a két városi politikuson kívül Pető Csilla és Manninger Péter képviselők is jegyzik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!