Döglött rovarok és élő egér a magyar vágóhídon

Az afrikai sertéspestis (ASP) éve volt 2019, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több ellenőrzése is a vírussal kapcsolatos volt, sok helyen ugyanis nem figyeltek a megfelelő higiéniára, ami alapvető annak érdekében, hogy a betegség ne jusson be a magyar sertéstelepekre. Gyakran fogadták undorító körülmények a hatóságot, komoly bírságokat szabtak ki, és óriási mennyiségű árukat kellett kivonni a forgalomból. Az Agrárszektor összegyűjtötte az év legnagyobb agrárbotrányait.

Megállíthatatlannak tűnik a sertéspestis, és tavaly egyre több helyen ütötte fel a fejét Magyarországon is. Szinte minden hétre akadt egy fertőzött vaddisznó, ami sok esetben durva óvintézkedéseket vont maga után. A Nébih ellenőrzései is gyakran szóltak 2019-ben a betegségről, sokszor csaptak le állattartó telepeken, vagy épp állatvásárokon, de vágóhidakon, és élelmiszer-előállító üzemekben is jártak.

Habár ez az eset 2018 decemberében történt, de talán idesorolhatjuk ezt is, ráadásul mindenképp az egyik legdurvábbnak minősíthetjük. Egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei, amelyekből a vizsgálat időpontjában is kölyökkutyák falatoztak. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk pedig egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat, ugyanakkor a sertéstartó gazda elismerte, hogy a tetemeket a sertések takarmányozására szánta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

Novemberben egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes sertés szállítólevelet, sem állategészségügyi bizonyítványt, sem állattartói nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

Márciusban 55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen. A nem bejelentett telepen tartott sertések ismeretlen állategészségügyi státuszúak voltak, továbbá azokat – súlyos járványügyi kockázata miatt – tiltott módon, moslékkal etették. A Nébih értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal forgalmi korlátozást és csaknem 1 tonna melléktermék ártalmatlanítását rendelte el a helyszínen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

Keményen indított az év 2019-ben, januárban ugyanis nagy mennyiségű rovartetemet, élő egeret és egérfészket is találtak egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint több mint 8 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.

Áprilisban rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök. Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Nagy felháborodást keltett az is, hogy több tonna veszélyes növényvédőszert talált a hatóság, 2019 szeptemberében ugyanis ellenőrzést tartottak egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, növényvédő szereket is forgalmazó kiskereskedelmi egységben a Nébih szakemberei. Az üzlet és a raktárhelyiségek átvizsgálása során az ellenőrök 248 problémás tételt találtak, 2277 kg összmennyiségben. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, melyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározásra vonatkozó előírásoknak. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát. A céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van. Az ügyben akár több millió Ft-os növényvédelmi bírság is várható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

Novemberben előzetes bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről. A hatóság a jelzések alapján 2019. november 17-én két helyszínen tartott ellenőrzést. A szakemberek a kecskeméti használtcikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron hét esetben intézkedtek. A vizsgálatok során több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!