Fordulat csótányügyben: Csuka Tamás nem mondott ilyet

Érthetően nagy figyelmet kapott egy, az MTI által kiadott cikk, amelyben a hét végén Kismaroson a málenkij roibotra elhurcoltakra emlékező ünnepségről tudósítva azt írták Csuka Tamás váci nyugalmazott református tábori püspöknek tulajdonítva: a Helsinki Bizottság emberei gyufásdobozban csótányokat csempésztek korábban a váci börtönbe, hogy az elítéltek emiatt kártérítést kérhessenek az államtól. Az érintett viszont azt állítja: kiforgatták a szavait.

Csuka Tamás az Index megkeresésére közölte: ő nem mondott olyat, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassák a börtönt. A nyugalmazott református püspök az Indexnek azt mondta telefonon, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás során „teljesen kiforgatták a szavait”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Mától leszállítják a maszk nélkül utazókat a vonatokról és a buszokról

Állítása szerint vasárnap délelőtt Kismaroson, a málenkij robot áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen azt mondta, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”.

Normális ember ilyesmire nem is gondol – szögezte le a lelkész, aki szerint a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok. „Vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzánk a gyülekezeti házba is bejönnek.”

Csuka Tamás hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy „őket rázzák át vagy próbálják átrázni az elítéltek”. A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelen lévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, hogy a helyszínen felvétel is készült.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Sok szeretettel köszöntjük a 100 éves Magdi nénit

Közben kiderült, hogy a Váci Mérték Facebook-oldalára felkerült Csuka Tamás vonatkozó gondolatmenete, a lelkész szó szerint a következőt mondta: “Felháborodik a lelkem, mert ’90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek”.

Miután megjelent a felvétel, a Helsinki Bizottság közölte, hogy beperlik az MTI-t. “Csuka Tamás református lelkész határozottan tagadja, hogy arról beszélt volna, miszerint a Magyar Helsinki Bizottság csótányokat juttatott be a váci börtönbe. Pedig az MTI, a nemzeti hírügynökség tegnapi tudósítása ezt állítja. Itt valaki hazudik. Hogy kiderülhessen a teljes igazság, ki hazudik, ki sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mi az MTI-t fogjuk beperelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján” – írták közleményükben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Olimpiai bajnok tartott vívásoktatást a Váci Piárban testnevelés óra keretében

Nem sokkal ezelőtt, hétfőn délután az MTI helyesbítette a cikk szövegét, így abból kikerültek a vitatott mondatok.

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!