Hiányolja a városi nagytakarítást Mokánszky Zoltán

Meglehetősen vitriolos hangú véleményt fogalmazott meg Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) ellenzéki képviselő szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyen a testület legutóbbi ülésén történteket értékelte. Több alkalommal is kijelentette, hogy a „szivárványos” városvezetés nem teljesíti választási ígéreteit, megalapozatlanul vádaskodik, ezért több, az Összefogás Vácért frakcióhoz tartozó képviselőt lemondásra szólított fel. Az elhangzottakra reagálva a városháza visszautasította a vádakat.

Mokánszky Zoltán elsőként arról beszélt, hogy Balassagyarmat kormánypárti önkormányzata néhány napja bejelentette, hogy a váci multifunkciós csarnok építésének visszamondása miatt felszabadult ötmilliárd forintra a település igényt tart. A képviselő ismét bírálta a városvezetést a döntés miatt, mert ezzel figyelmen kívül hagyták városunk érdekeit.

Az októberi választás óta már eltelt száz nap, s az látszik, hogy a győztes koalíció nem valósítja meg ígéreteit. A meghirdetett program egyik fontos eleme egy városi nagytakarítás volt, amelyből eddig nem lett semmi. Bár az időjárás kedvezett, az utcákon ott vannak az ősszel lehullott falevelek, sok helyen emiatt eldugulhatnak a csatornák – mondta a képviselő.

Beszélt arról is, hogy a legutóbbi testületi ülésen voltak indítványaik, amelyeket nem csak leszavaztak, hanem „meg is fordítottak”. Erre példaként említette Mokánszky Zoltán, hogy miközben azt kérték, hogy a városvezetés a multifunkciós csarnokról való lemondás miatt kérjen bocsánatot a váciaktól, végül a többség azt fogadta el, hogy ő és Pető Tibor – mindketten alpolgármesterek voltak az előző ciklusban – kövessék meg a polgárokat, mert úgy teltek el hónapok a projekt esetében, hogy nem készült el a hatástanulmány. Az új városvezetésnek lett volna lehetősége most megrendelni egy ilyen anyagot, ám ezt nem tették meg – kifogásolta a képviselő.

Mintahogy azt is, hogy bár előzőleg biztatást kaptak arra, hogy az egyéni körzetben bejutott képviselők tegyenek javaslatot a területük problémáinak megoldására, legutóbb, amikor Mokánszky Zoltán pénzt kért egy-két feladat elvégzéséhez, lévén, hogy februárban már sor kerül a költségvetés elfogadására, elutasították ezeket. A vitában Mokánszky Zoltán szerint ráadásul az hangzott el, hogy a Zeke utcai zebra létesítéséhez nincs építési engedély, pedig ez nem igaz. Ez is a városvezetés felkészületlenségét jelzi – tette hozzá a sajtótájékoztatón.

Szóba került még a városi utak állapota, a sok kátyú, amelyek nagy része már a választás után keletkezett – állította Mokánszky Zoltán, aki beszélt a főtéri Szent Mihály templom körül a testületi ülésen kialakult vitáról is. A Fidesz-KDNP képviselője most azt mondta: jó pár éve valóban felhívta a figyelmet arra, hogy régebbi információk szerint nincs nagy esély értékes leletek feltárására, ez azonban csak egy vélemény volt, semmi más. Nem érti hát, hogy miért került szóba ismét a téma, s miért vádolták meg azzal, hogy akkor előterjesztés benyújtásával igyekezett megakadályozni a műemlék feltárását.

Mokánszky Zoltán befejezésül lemondásra és bocsánatkérésére szólította fel a városvezetést.

A városháza közleménye

A városháza reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

„Vác vezetői minden alkalommal cáfolni fogják és visszautasítják azokat a hamis állításokat, amelyekkel a kisebbsége szorult Fidesz-KDNP-s bukott városvezetők, a Fördős-éra emberei alaptalanul vádaskodnak. Most az a Mokánszky Zoltán állt ki a nyilvánosság elé, aki az elmúlt két ciklusban több, mint bruttó 85 millió forint közpénzt vett fel ilyen-olyan kifizetésként. Amikor sportért felelős alpolgármesterként dolga lett volna egy szerződés teljesítése, az érdemi munka helyett az önkormányzat által megvásárolt luxusrepülőjeggyel utazgatott, miközben felhalmozta közpénzből fizetett szabadságát.

Most azok próbálják országos politikai játszmákba belerángatni Vácot, akik a szerződésben vállalt kötelezettségükből a legalapvetőbbeket sem teljesítették: a megadott határidőig nem készíttették el a sportcsarnok megvalósíthatósági tanulmányát. Akik miatt több tízmilliós visszafizetés mellett a mobilgát terv elbukott, és az ELIOS-os projekt kapcsán is ugrott több milliónyi váci közpénz. Éppen ezért komolytalan, hogy két és fél hónap után olyan dolgokat kér számon Mokánszky Zoltán, amelyeket alpolgármesterként egy évtized alatt sem tudott megoldani.

Október 13-án a váci emberek a változásra szavaztak. Jó lenne, ha a kormánypárti képviselők is megértenék ezt, és saját politikai hasznuk helyett végre a város érdekeit tartanák szem előtt. Ugyanis minden városi képviselőtől elvárható, hogy ne Balassagyarmat – és az ottani, a váciakat ostobának nevező városvezető – szekerét keressék a sártengerben, hanem Vácért dolgozzanak” – áll a városháza közleményében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!