Ingatlantulajdonos nem lehet városi lakás lakója sem

Bezárt egy kiskaput a képviselőtestület, amikor legutóbbi ülésén módosított egy korábbi döntést, ezzel kizárva azokat az önkormányzati lakáshoz jutásból, akiknek valamilyen ingatlan van a tulajdonukban. A szigorítás a bérlővel együtt lakó hozzátartozókra is vonatkozik – jelentette be a közösségi oldalon Fehér Zsolt (Jobbik) képviselő, bizottsági elnök.

Ingatlantulajdonos így a jövőben nem lehet önkormányzati lakás bérlője vagy lakója – ez az egyik legfontosabb eleme azon, az ingatlangazdálkodásra vonatkozó rendeletmódosításnak, melyet a képviselőtestület a januári ülésén fogadott el.

“Városunkban több mint 400 olyan lakás van, melyet tulajdonosként bérbe ad az önkormányzat. Az eddigi szabályozás alapján csak a szociális alapon kiadott lakásoknál, és csak a bérlőre vonatkoztatva zárták ki a bérlés lehetőségéből azokat, akik saját ingatlantulajdonnal rendelkeztek. A mostani rendeletmódosítást követően viszont már sem a bérlő, sem házastársa, sem a lakásba költöző hozzátartozók egyike sem rendelkezhet lakóingatlan, építési telek vagy üdülő tulajdonjogával” – hívja fel a változásra a figyelmet Fehér Zsolt.

A szabályozás a szociális, a költség- és a piaci alapon bérbe adott önkormányzati lakásokra egyaránt vonatkozik. Tudni kell azt is, hogy a bérleti jogviszony teljes ideje alatt teljesíteni kell az új feltételeket, vagyis, ha valaki közben tulajdont szerez, elveszíti jogát a bérlésre. Erre a visszaélések megszüntetése, a kiskapuk bezárása miatt volt szükség, valamint a módosított jogszabály a rászorultság és a társadalmi igazságosság elvét is erősíti – emelte ki a képviselő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét ülésezett a testület és több fontos döntés is született

Vácon jelenleg egy átlagos szociális bérlakás díja 10 ezer forint körüli, az önkormányzati, “piaci alapon” bérbe adott lakásokért 30 ezer forint közeli összeget kell fizetni a bérlőknek. Ugyanakkor egy átlagos, 50 négyzetméteres, magántulajdonú lakás havi bérlete ma már 70-130 ezer forintba kerül – jegyzi meg Fehér Zsolt. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!