Ingatlantulajdonos nem lehet városi lakás lakója sem

Bezárt egy kiskaput a képviselőtestület, amikor legutóbbi ülésén módosított egy korábbi döntést, ezzel kizárva azokat az önkormányzati lakáshoz jutásból, akiknek valamilyen ingatlan van a tulajdonukban. A szigorítás a bérlővel együtt lakó hozzátartozókra is vonatkozik – jelentette be a közösségi oldalon Fehér Zsolt (Jobbik) képviselő, bizottsági elnök.

Ingatlantulajdonos így a jövőben nem lehet önkormányzati lakás bérlője vagy lakója – ez az egyik legfontosabb eleme azon, az ingatlangazdálkodásra vonatkozó rendeletmódosításnak, melyet a képviselőtestület a januári ülésén fogadott el.

„Városunkban több mint 400 olyan lakás van, melyet tulajdonosként bérbe ad az önkormányzat. Az eddigi szabályozás alapján csak a szociális alapon kiadott lakásoknál, és csak a bérlőre vonatkoztatva zárták ki a bérlés lehetőségéből azokat, akik saját ingatlantulajdonnal rendelkeztek. A mostani rendeletmódosítást követően viszont már sem a bérlő, sem házastársa, sem a lakásba költöző hozzátartozók egyike sem rendelkezhet lakóingatlan, építési telek vagy üdülő tulajdonjogával” – hívja fel a változásra a figyelmet Fehér Zsolt.

A szabályozás a szociális, a költség- és a piaci alapon bérbe adott önkormányzati lakásokra egyaránt vonatkozik. Tudni kell azt is, hogy a bérleti jogviszony teljes ideje alatt teljesíteni kell az új feltételeket, vagyis, ha valaki közben tulajdont szerez, elveszíti jogát a bérlésre. Erre a visszaélések megszüntetése, a kiskapuk bezárása miatt volt szükség, valamint a módosított jogszabály a rászorultság és a társadalmi igazságosság elvét is erősíti – emelte ki a képviselő.

Vácon jelenleg egy átlagos szociális bérlakás díja 10 ezer forint körüli, az önkormányzati, „piaci alapon” bérbe adott lakásokért 30 ezer forint közeli összeget kell fizetni a bérlőknek. Ugyanakkor egy átlagos, 50 négyzetméteres, magántulajdonú lakás havi bérlete ma már 70-130 ezer forintba kerül – jegyzi meg Fehér Zsolt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!