Két börzsönyi vasútvonal újul meg

Az első ütemben a Kismaros és Királyrét közötti szelvény átépítése valósul meg, a második ütembe a Kemence – feketevölgyi panzió közötti szakasz tartozik – írja a magyarepitok.hu.

Megújulnak a Királyréti Állami Erdei Vasút Kismaros-Királyrét és a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence-Feketevölgyi panzió közötti szakaszai, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A munkálatokat a Híd-Tám Hídépítési Fővállalkozó és a Tanácsadó és Szolgáltató Kft. konzorciuma végzi, több mint 1 milliárd 150 millió forintból.

Az első ütemben a Kismaros és Királyrét közötti szelvény átépítése valósul meg. A helyszínrajzon a Kismaros – Verőce állomások közötti pályaszakasz terve is szerepel, azonban ebben a projektben ez nem kerül megvalósításra.

A kisvasút ezen vonalán 5 állomás és 3 megállóhely található: Kismaros, Morgó, Hártókút, Paphegy, és Királyrét állomás, valamit Börzsönyliget, Szokolya Riezner és Szokolya Mányoki megállóhely, ezek fognak megújulni a tervek szerint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Részlegesen megújult a szobi kisvasút

Az állomások és megállóhelyek mellett az elvégzendő feladatok közé tartozik továbbá:

–    a sínpálya bontása és a bontott anyag szakszerű szétválogatása, hiszen ezeknek egy része újra felhasználásra kerül,
–    a bontott fa aljak szakszerű megsemmisítése és szakszerű válogatása,
–    a jármű vonalvezetését szolgáló felépítmény építése új és részben bontott, felújított anyagokból,
–    valamint a vízelvezetés kialakítása is.

A tervezett vonalszakaszon 4 híd található, amelyek felújítására külön terv készült.

A második ütembe a kemencei – feketevölgyi panzió közötti szakasz tartozik. A munkálatok az első ütemhez hasonlóan ennél a résznél is a sínpálya bontásával és a bontott anyag szakszerű szétválogatásával, valamint a bontott fa aljak szakszerű megsemmisítésével és válogatásával kezdődnek.

Megújul továbbá a csarna pusztai utas peron és megállóhely, a Kőrózsa megállóhely, valamint a Godóvár és a Feketevölgy állomás is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

Mindemellett a szakemberek:
–    felújítják a vonalon lévő útátjárókat,
–    vízelvezető rendszereket alakítanak ki,
–    a meglévő támfalakat felújítják és újakat is kiépítenek,
–    továbbá alépítményt alakítanak ki helyben levő és beszállított anyagokból, a felépítményt pedig bontott sínből állítják össze

A tervezett vonalszakaszon Kemence állomás – Feketevölgy állomás között 7 vashíd, és további 21 áteresz vár felújításra – írja a magyarepitok.hu. (Képünkön a kemencei kisvasút tönkrement pályája látható)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!