Két elektromos autót kapott a váci kórház

Még tavaly októberben jelentette be Kásler Miklós miniszter, hogy kormánytámogatással elektromos autókat vásárolnak kórházi feladatok ellátására. Az idő közben beszerzett 249 elektromos Volkswagen Golfot kilencven egészségügyi intézmény között osztották szét, Vácra a napokban érkezett meg az ide szánt két jármű. A kórház szerint az új autók üzemeltetése költségkímélő lesz, és a korábbi napelempark- fejlesztésnek köszönhetően az elektromos áram is biztosított a járművek feltöltéséhez – írja az estv.hu.

A kormány célja, hogy 2030-ra az állami gépkocsipark 30 százaléka elektromos meghajtású legyen, indokolta a tavalyi beszerzést Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Az egészségügyi intézményeknek vásárolt autókra hárommilliárd forintot költött az állam, amelyeket egyebek mellett vérkészítmények szállítására, sürgősségi feladatokra, ügyintézésre, továbbá szakemberek soron kívüli utaztatására lehet majd használni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az autók teli akkumulátorokkal nagyjából kétszáz kilométert tudnak megtenni, az újra töltéshez pedig körülbelül 20 percre van szükség. Vácról naponta többször kell a fővárosba utazni a különböző készítmények szállítása miatt, a szakemberek úgy számolják, az új kocsikkal jóval olcsóbban teljesíthető majd a táv. A kórházban jelenleg két benzinnel működő autó van szolgálatban, melyeknek üzemanyag szükséglete havi szinten mintegy 150 ezer forint. A mostani e-autók ezt a költséget fogják kiváltani, ami hosszútávon jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A váci kórház arról tájékoztatta a az ES tévé híradóját, hogy hamarosan elkészül az intézmény területén az elektromos töltőállomás is, amiről tölthetők lesznek a járművek, amelyeket a kórház hivatásos sofőrjei fognak vezetni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!