Kitüntetések és gálaműsor a Magyar Kultúra Napján

Idén is a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében került sor a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó díjkiosztó ünnepségre és gálára. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-i keltezésű Himnusz-kéziratára emlékezve hazánkban 1989-től tartják meg a Magyar Kultúra Napját. Az idei váci ünnepség kapcsán KÖTELÉK címmel megnyílt a váci művészek alkotásaiból az Emeleti Galériában megrendezett sokszínű kiállítás, majd a színházteremben az ünnepi gálán a Himnusz eléneklését követően Bognár Szilvia énekművész és Kónya István lantművész előadása következett. Az ünnepség szónoka Inotay Gergely volt.

Az alpolgármester Dsida Jenő nemzetféltő hangulatú verssorait idézve erősítette meg: a magyarság baljós történelmi eseményei ellenére a művészet alkotó óriásainak is hála – a mostanság dívó, művelődésellenes tendenciákat legyőzve – a magyar kultúra hazánk egyik mozgatórugója, ékköve. A helyi művelődésért is felelős városvezető büszkeséggel említette meg városunk igen magas nívójú, a váciakat sokszínűen kiszolgáló kulturális palettáját és a Kultúra Magyar Városának Kölcseyhez méltó művészeti életét – tudósít a városháza honlapja.

Ezt követően a város művelődési díjainak átadása következett. Az elismeréseket Matkovich Ilona polgármester, Fehér Zsolt szakbizottsági elnök és Mohácsiné Dim Rita osztályvezető adta át:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

– „Vác Város Közművelődését segítő munkáért” kapott elismerést: Ribainé Zeller Piroska, a Katona Lajos Könyvtár munkatársa;
– a „Vác Város Művelődéséért” díjat Németh Árpád festőművész vehette át;
– „Vác Város Művészeti Díja” kitüntetésben részesült: Cs. Nagy Ildikó zongoraművész és Karánsebessy Balázs, a Váczi Néptáncegyüttes vezetője.

Az ünnepélyes percek után Patrik Judit és Toldi Tamás műsora aratott nagy sikert, majd a Magyar Kultúra Napja váci ünnepsége a Szózat közös eléneklésével zárult. (képünkön: Németh Árpád, Ribainé Zeller Piroska, Cs. nagy Ildikó és Karánsebessy Balázs – fotó: Sándor Lajos)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!