Koncerttel emlékeztek Brusznyai Árpádra Veszprémben

Hangversennyel emlékeztek a 62 éve kivégzett Brusznyai Árpádra, az 1956-os forradalom mártírjára szombaton Veszprémben a Pannon Egyetemen.  A Brusznyai Alapítvány 1990 óta minden évben – idén harmincegyedik alkalommal – megemlékezik Brusznyai Árpádról, 1994 óta tartanak hangversenyt is tiszteletére. Az idei est műsorán Johann Sebastian Bach és Giovanni Battista Pergolesi művei hangzottak el a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar, illetve a város iskolai kórusainak és énekegyütteseinek tagjaiból alakult Brusznyai Oratóriumkórus előadásában.

Brusznyai Árpád – akinek emlékét a Konstantin téren tábla is őrzi – 1950-től a váci székesegyház kántora lett. Itt ismerkedett össze Ilonával, aki később felesége lett, és soha nem hagyta el.

Az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Határozott fellépése révén több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől, és került a forradalmi hatóság „rendes” őrizetébe, bírósági eljárásra várva. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben (Brusznyai-per) a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg és 1958. január 9-én kivégezték.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

A mostani hangverseny előtt Brusznyai Árpádné Honti Ilona a Szabad Európa Rádió pályázatára készült novellájával emlékeztek az 1956-os forradalom veszprémi mártírjára. Az írásból Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel részletet, a mártír dédunokái, Inotay Réka és Inotay Júlia pedig énekkel készültek.

A rendezvényen hagyományosan egy tanár és egy diák vehette át kimagasló munkájáért a Brusznyai-díjakat. (képünkön: a veszprémi Brusznyai emlékmű)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!