Közeleg egy fontos határidő, figyelmeztetik az autósokat

Szépen gyarapszik az előrelátók tábora, akik már decemberben megújítják az e-matricájukat, de a többség január közepén még nem tartja sürgetőnek a problémát.

Közel 150 ezer 2020-ra érvényes e-matricát adtak el elővételben tavaly decemberben – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Ez mennyiségben 20 százalékkal több, mint egy éve, a befolyt 3 milliárd forint pedig 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – hangsúlyozta az államtitkár. Ebből 125 ezer darab e-matricát a D1 kategóriájú járművekre, azaz személyautókra, motorkerékpárokra váltottak ki. – írja az infostart.hu

Decemberben főként az országos e-matricák forgalma ugrott meg, 30 százalékkal, elérve az 56 ezret.

A megyei jogosultságokból mintegy 88 ezer kelt el az elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Shanda Tamás hangsúlyozta, hogy az éves országos matricák ára nyolcadik éve, a megyei jogosultságok ára pedig a 2015. évi bevezetésük óta változatlan.

Hozzátette: 2019 rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, tavaly az eddigi legtöbb pénzből, összességében 566 milliárd forintból valósultak meg a beruházások.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020. január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg.

A NÚSZ vezérigazgatója szerint nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, mert az utolsó napokban nagy lesz a „tumultus” érte, a fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pótdíjat kell fizetniük 60 perc türelmi idő mellett.

A mentességek megújításának határideje is 2020. január 31. – hívta fel az érintettek figyelmét a vezérigazgató. Példaként említette, hogy a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törölték őket.

Bartal Tamás kiemelte, hogy a NÚSZ weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon érdemes az e-matricát megvenni, mert ezen a felületen kedvezményt is igénybe lehet venni, nem kell a szelvényt évekig megőrizni, és itt nem számolnak fel kényelmi díjat az online vásárlásért. Megjegyezte, hogy tavaly az autósok 600 millió forint kényelmi díjat fizettek magáncégeknek e-matrica vásárlásakor. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!