Lassan, de biztosan közelít a járvány

Még nincs influenzajárvány, de valószínűleg lesz, mert egyre többen fordulnak orvoshoz a betegségre jellemző tünetekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője, Molnár Zsuzsanna arra kéri a betegeket, hogy maradjanak otthon.

A harmadik naptári héten mintegy 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon, mint korábban, ez 12.370 főt jelent. Lelassult az influenzaszerű megbetegedések emelkedésének a száma. Míg az első és a második héten nyolcvan százalékos volt a megbetegedések számának növekedése, most 30 százalék körül van ez a mutató – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője.

A szakemberek tapasztalata szerint ugyanakkor egy erősödő influenzaaktivitás kezdődött, a héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kilenc esetben mutattak ki influenzavírust, ez pedig a szezonkezdetre prognosztizált 18-nak a fele.

hirdetés

A sentinel orvosok, vagyis az influenza időszakában virológiai mintabeküldésre is felkért háziorvosok, illetve házi gyermekorvosok által beküldött mintáknál minden ötödik pozitív influenzára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Jönnek a betétdíjas, visszaváltható PET-palackok itthon, de még nem tudni mikor

Az influenza vírusok cirkulációjának erősödését mutatja az is, hogy influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról is kaptak jelentést,

  • egy Fejér megyei óvodában gyermekeket és felnőtteket is érintett a járvány, a tünetek magas láz, hidegrázás, torokfájás, köhögés,
  • egy Heves megyei egészségügyi intézményből kapott mintákban kimutatták az influenza A vírusát.

Molnár Zsuzsanna emlékeztetett rá, hogy az influenza A H1N1 és az influenza A H3N2 vírusa az elmúlt években már “járt nálunk”. A korábbi években ilyenkor már járvány volt az országban, a járványgörbe azonban most kicsit laposodó képet mutat, nem olyan meredek, mint az előző években, miközben a védőoltást most is hasonló számban adatták be, mint korábban. A szakember szerint erre az lehet a magyarázat, hogy talán kevesebben fogékonyak a betegségre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Jönnek a betétdíjas, visszaváltható PET-palackok itthon, de még nem tudni mikor

Ezzel a vírussal már nagyon sokan találkoztak, nem biztos, hogy mindenki meg fog betegedni. – tette hozzá Molnár Zsuzsanna. Jellemzően a kisgyermekek közül kerülnek ki azok, akik ha életük első 2-3 évében nem betegedtek meg, éppen például az óvodában találkoznak a vírussal.

A szakember éppen ezért hangsúlyozta, hogy aki beteg, az maradjon otthon. Ha a szülő a gyermeken influenzaszerű tüneteket észlel, akkor orvoshoz vigye, ne a közösségbe.

Emellett ez az az időszak, amikor különösen oda kell figyelni a köhögési, tüsszögési etikettre, be kell tartani az alapvető higiénés rendszabályokat. A kézmosás fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, illetve a gyakran használt tárgyakat érdemes egy kicsit sűrűbben áttörölgetni, fertőtlenítőszeres takarítást végezni rajtuk.

Molnár Zsuzsanna elmondta, járványról akkor beszélünk, ha százezer lakos közül 144-145 beteg fordul orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, akkor már átlépjük a járványküszöböt, ezt még nem értük el – írja az infostart.hu. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Jönnek a betétdíjas, visszaváltható PET-palackok itthon, de még nem tudni mikor
14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!